אקנה (פצעי בגרות) היא בעיה השכיחה בעיקר בקרב בני הנוער וכ- 85% מהם סובלים ממנה בשלב מסוים (אם כי קיימת גם תופעה של אקנה בגיל מבוגר, בקרב תינוקות ולמעשה בכל גיל ניתן לסבול ממה שמכונה “פצעי בגרות”).
בתהליכים דלקתיים של העור רמת ה- pH עולה וכך נוצרים פצעי אקנה . מסיבה זאת חשוב להשתמש בתכשירים ייעודיים בעלי pH נמוך המאזנים את חומציות העור, מחטאים ומעכבים התרבות חיידקים.
הטיפול באקנה כולל מספר שלבים , כאשר ניקוי עור הפנים הוא השלב הראשוני והחיוני ביותר לטיפול. ניקוי נכון ויומיומי של עור הפנים מסייע בהסרת עודפי שומן, תאי עור מתים ולכלוך, פותח את הנקבוביות ומונע היווצרות קומודונים (שחורים).
הגורמים לאקנה
אנחנו (עדיין) לא יודעים מה בדיוק גורם לאדם אחד לסבול מפצעים (חצ’קונים) ולשני לא. יחד עם זאת, מחקרים מצאו מספר גורמים שנמצאו בשכיחות גבוהה בקרב אלו שהופיעו אצלם פצעוני האקנה:
פעילות הורמונלית מוגברת כגון: מחזור חודשי או השינויים ההורמונאליים שמתרחשים בגיל התבגרות, עלולה לגרום להיווצרות פצעים. למשל, במהלך גיל ההתבגרות, עלייה בהורמוני המין הזכריים יוצרת לעיתים הפרשה שומנים יתרה של בלוטות החלב מה שגורם להיווצרות פצעי בגרות.
גנטיקה – הנטייה לפתח אקנה היא בדרך כלל תורשתית
פסיכולוגי – מחקרים רפואיים מראים שיש קשר הדוק בין מתח ולחץ נפשי לבין היווצרות אקנה.
תזונה – השפעת התזונה על הופעת האקנה איננה חד משמעית, אולם התזונה יכולה להשפיע לרעה, אצל מי שיש לו נטייה לכך. בשנים האחרונות, מחקרים רפואיים מצביעים על כך שמוצרי חלב ומזון עתיר בסוכרים מגבירים את ההסתברות להופעת האקנה ( מידע נוסף – באנגלית ).
הצטברות של תאי עור מתים בשילוב עם הפרשות שומניות מעור הפנים.
מוצרי לקטופיל לניקוי עור הפנים מסייעים בהסרת תאי העור המתים ומפחיתים את הצטברות הפרשות השומן מבלוטות החלב.
טיפים ועצות לטיפול בפצעי בגרות
- ניקוי יומיומי של עור הפנים, בעיקר במידה ומדובר בעור פנים שמנוני.
- מוצרי לקטופיל בעלי pH 3.5 שומרים על החומציות הטבעית של העור ובעלי אפקט אנטי בקטריאלי המונע התפתחות זיהומים ומסייע בשמירה על עור פנים חלק.
- אין לפוצץ, ללחוץ או לגרד את הפצעונים, למרות הפיתוי הקיים בכך. גירוד של פצעי אקנה עלול לגרום לאינפקציה או לצלקות בפנים .
- מומלץ להימנע מחבישת כובעים צמודים באזור המצח.
- חשוב ביותר להימנע משימוש במוצרי קוסמטיקה שמנוניים, שאינם מותאמים מבחינת רמת ה- pH
- מי שנוהגת להתאפר חייבת להסיר את האיפור כל ערב ולנקות היטב את הפנים משיירי האיפור.
- במידת הצורך ורק בהתייעצות עם רופא עור ,ניתן לשקול טיפול תרופתי. חשוב מאוד להתייעץ עם רופא ולהקפיד על מעקב וולא לקחת תרופות לא מורשות שלא עברו את אישורי משרד הבריאות.