משחה רפואית או קרם קוסמטי?
בחרי את הטיפול הטוב ביותר בקמטים
גירוד בעור הוא תופעה שכיחה למדי, שלרוב איננו מייחסים לה חשיבות רבה. אך כאשר התחושה המציקה הופכת מעניין חולף למטרד קבוע – זהו הזמן בו אנו מבינים כי משהו לא בסדר. על פי הספרות הרפואית, 8-12% מהאוכלוסייה סובלים מגירוד טרדני בעור, גֶרֶד בעגה המקצועית. אך מה הן הסיבות לכך וכיצד ניתן לטפל בעניין?
כאמור, חלק לא קטן מהאוכלוסייה סובל מגרד טורדני, כזה שאינו נעלם גם לאחר גירוד עקשני של העור. למעשה, במקרים מסוימים התחושה המציקה אף תהיה כללית ולא נקודתית, מה שיגביר את תחושת התסכול של אותו אדם.
הגרד יכול להיגרם מכמה סיבות, חלקן קשורות בבעיות בריאותיות פנים-גופניות וחלקן נובעות ממצב העור. כך, אחת הסיבות הנפוצות ביותר לגרד בעור היא אלרגיה: רבים מהסובלים מאלרגיות נאלצים להתמודד עם גירודים בלתי פוסקים, אשר לעתים ילוו גם בפריחות או סימנים אדומים על פני העור. אגב, לא פעם מתברר כי הסיבה לאלרגיה היא דווקא תרופות מסוימות או מחלות שונות, אשר מביאות את הגוף להגיב בצורה יוצאת דופן. הגרד המטריד הוא אחד הביטויים לתגובת הגוף במצבים אלו.
סיבה נוספת להופעת הגרד היא פגיעה בעור הגוף. העור, כידוע, סופג את נזקי הסביבה מידי יום וכך מגן על שכבות הגוף הפנימיות. אבל על אף עמידותו הרבה, גם העור זקוק לתנאים מסוימים שיבטיחו את בריאותו, ובעיקרם: לחות ברמה של 20-30%, על מנת לשמור על גמישותו ועל האלסטיות שלו וחומציות אשר תתרום לתפקודים אנזימטיים החשובים לשמירה על לחות העור ולכושר ההגנה הטבעי שלו.
כאשר תנאים אלו אינם מתקיימים, העור הופך פגיע יותר. הוא עלול להתייבש בצורה משמעותית, מה שיגרום לא פעם להופעת גרד חריף ומתמשך. בשלב מאוחר יותר, עשויים להיווצר סדקים בעור שמאפשרים חדירה והתפתחות של פטריות, חיידקים ומחלות עור שונות (אקזמה לדוגמה).
כיצד מטפלים בגרד בעור?
כאשר הגרד בלתי נסבל, חשוב לנקוט בכמה צעדים אשר יהוו ‘עזרה ראשונה’ ומיידית להרגעת העור ולהפחתת התחושה המטרידה:
- הנחת קומפרסים קרים על האזור המגרד
- מקלחת פושרת וקצרה
- מריחת קרם מרגיע באזור המגורה
- לבישת בגדים ‘נושמים’
- שימוש במצעי מיטה מבד טבעי
פעולות אלו יציעו כמובן פיתרון זמני בלבד, לטווח הקצר. טיפול משמעותי ויעיל, לטווח הארוך, מתחיל באיתור הסיבות והגורמים לגרד ולכן, הצעד הראשון בדרך לפיתרון הבעיה הוא אבחון נכון, אשר ישים את האצבע על הסיבה לגרד.
כך, אלרגיות, פריחות ואדמומיות של העור יטופלו לרוב באמצעות תרופות נגד אלרגיות (תרופות מבוססות סטרואידים, תרופות אנטי היסטמיניות ועוד), חיסונים מיוחדים, תכשירים, משחות ואף טיפולים אלטרנטיביים. הטיפול הנבחר ייקבע בהתאם לאופי האלרגיה, לשכיחותה ולעוצמתה.
לעומת זאת, גירוד אשר מקורו בעור יבש או פגוע יתרכז בהשבת החיוניות לעור ובאיזון הערכים השומרים על בריאותו. לכן, הטיפול יתרכז במציאת תכשירים המציעים לחות מספיקה, כמו גם חומציות ברמה של 3.5ph בדיוק. רק כך, ניתן יהיה להשיב לעור את האיזון החשוב לו כל כך.
אחד התכשירים המומלצים לטיפול בעור יבש הוא לקטופיל, תחליב סבון טיפולי מבית כצט. התכשיר הטיפולי מיועד לכל הגילאים, כולל לתפרחת בתינוקות, ומכיל חומצה לקטית, שמן בוטנים ומרכיבי לחות שמקורם בחלב. שילוב כל המרכיבים יחד מספק את רמות הלחות והחומציות הדרושות לעור, וכך מאפשר טיפול אמיתי אשר מציע פיתרון נוח, קל לביצוע וארוך טווח.