אנשים רבים משתמשים בביטוי “עור של תינוק” כדי לתאר עור חלק כמו משי ונעים למגע. אבל במקרים רבים התיאור הזה רחוק מהאמת. אחוז גבוה מהתינוקות סובלים מתופעות שונות של העור. כדי לא להילחץ מהופעת הסימנים על גוף התינוק, חשוב שתכירו את התופעות הקיימות ואת הטיפול בהן
בחודשי החיים הראשונים של התינוק עלולים להופיע על עורו מגוון סימנים, שמצביעים על מחלות עור ותופעות שונות. הסיבות העיקריות לתופעות אלה היא שעור התינוק דק ורגיש יותר מעור של אדם בוגר, ולכן חשוף יותר לגירויים ולזיהומים. בנוסף, עור התינוק בעל נטייה ליובש ובלוטות הזיעה שלו אינן מפותחות מספיק. כתוצאה מכך יש לו קושי לווסת את הטמפרטורה של גופו. החדשות הטובות: רוב תופעות העור חולפות עד גיל שנה.
המדריך המלא למחלות עור של תינוקות
בשעות הראשונות שלאחר הלידה עלולות להופיע פריחות שונות על העור, שחולפות לרוב תוך מספר ימים ואינן מסוכנות לבריאותו של התינוק הרך. ריכזנו עבורכם מספר תופעות שכדאי להכיר באופן מעמיק יותר:
- אטופיק דרמטיטיס
תופעה זו מוכרת גם בשמות אקזמה או אסטמה של העור תינוקות ומאופיינת בכתמים אדומים על גבי העור בעלי מראה ותחושת יובש וחספוס. הכתמים מופיעים בעיקר בקיפולי עור בפנים אך גם באיברים נוספים כמו ברגליים ובידיים. אטופיק דרמטיטיס אינה מדבקת אך מגרדת, והגורמים לתופעה אינם ידועים אך היא לרוב תורשתית ועלולה לפרוץ כתוצאה מתגובה אלרגית למזונות של התינוק או של האם, במקרה שהתינוק יונק. - הטיפול:
- בעת רחיצת התינוק הקפידו שהמים לא יהיו חמים מדי, מאחר שחום מייבש את העור
- השתמשו בסבון ובתכשירי רחצה בעלי רמת חומציות נמוכה בעלי PH 3.5. סבון בעל PH נמוך בשילוב מים (בעלי PH 7) יוצרים התאמה לרמת החומצית של העור (5.5 PH) ולכן אינו גורם לגירויים בעור, אינו מייבש אותו ומגן מפני זיהומים.
- סבוריאה
הופעה של שכבת קשקשים לבנים שומניים וכתמים אדומים באיזורים בגוף שבהם יש בלוטות חלב, בעיקר בקרקפת ובקפלי עור, כמו במפשעה, מתחת לבית השחי, וכן באזור הגבות ומאחורי האוזניים. הסבוריאה נפוצה בקרב תינוקות בני ימים ספורים ועד גיל חצי שנה, ונובעת מיצירה מוגברת של תאים בגוף. הגורמים להופעת סבוריאה הם לחות, חום או הורמונים שעברו מהאם לתינוק.
הטיפול:
לקבלת טיפול מתאים מומלץ לגשת לרופא הילדים. - מילאריה
פריחת חום, שידועה גם בשם “חררה” הגורמת להופעת פצעי זיעה, שנראים כבליטות אדומות קטנות ומרובות על העור, בעיקר בקפלי העור, בפנים, בצוואר ובגב. הגורם העיקרי להופעתם הוא חוסר היכולת של תינוקות לווסת את הטמפרטורה של גופם והפרעה בניקוז הזיעה. לכן, פצעים מסוג זה לרוב מופיעים בעת מזג אוויר חם ולח. תופעה זו אינה מסוכנת, אך היא מעידה שלתינוקכם חם ולכן יש לצנן את גופו.
הטיפול:- קררו את החדר על ידי מזגן או מאוורר. הקפידו לא לכוון אותו ישירות על תינוקכם.
- דאגו להלביש את התינוק בבגדים קלים מכותנה או מבדים נושמים.
- קררו את גופו של התינוק באמצעות ניגוב העור עם מטליות קרות.
- בחרו בסבון בעל pH 3.5, שאינו פוגע בשכבת ההגנה של עור התינוק ומונע התפתחות של זיהומים. שכבת ההגנה החומצית של העור מגנה מפני חיידקים וזיהומים, לכן פגיעה בה עשויה לגרום להופעת פצעונים.
- אקנה של תינוקות
פצעונים מוגלתיים, שנובעים מדלקת של העור, המופיעים על פני התינוק ולעיתים גם על גבו. הפצעונים מופיעים לרוב סמוך ללידה ונוצרים בעקבות פעילות מוגברת של בלוטות החלב, ככל הנראה כתוצאה משינויים הורמונליים של האם.
הטיפול:
לרוב הפצעונים יחלפו ללא טיפול מיוחד תוך מספר שבועות עד שישה חודשים. עד להחלמה, הקפידו לרחוץ את התינוק בתכשירים מתאימים פעם ביום, ולא למרוח על גופו קרמים, חומרים שומניים או תכשירים נגד אקנה מבלי להתייעץ עם רופא הילדים. - תפרחת חיתולים
תופעה נפוצה זו גורמת לעור התינוק שמכוסה בחיתול להיות רגיש ואדמומי. אותם החומרים שמונעים נזילות מהחיתול מונעים גם את זרימת אוויר ועלולים ליצור סביבה לחה וחמה שבה התפרחת רק מתגברת. תפרחת חיתולים עלולה להופיע בגלל חיתול שלא הוחלף במשך זמן רב או בשל שינוי ביציאות של התינוק בעקבות היכרות עם מזונות חדשים.
הטיפול:- החליפו חיתול לתינוק בתדירות גבוהה.
- לפני החלפת חיתול, מומלץ גם לשטוף את האזור תחת מים זורמים וליבש היטב.
- מומלץ לייבש את העור באמצעות מגבת עדינה תוך טפיחות קלות על העור והימנעות משפשוף האזור, שעשוי להחמיר את גירוי העור.
- ודאו שהחיתול אינו צמוד מדי לעורו של התינוק. השתמשו במשחות מיוחדות לתפרחת חיתולים שיוצרות שכבה שומנית על העור ובכך מגינות עליו מלחות.
איך תשמרו על עור התינוק?
ניתן לנקוט במספר צעדים לשמירה על עור התינוק ולקיצור תקופת ההחלמה מבעיות העור השונות:
- ביגוד קל ונושם: הלבישו את תינוקכם בבדים נושמים, כמו כותנה. מומלץ גם שבדים נוספים שאיתם התינוק בא במגע יומיומי, כמו סדינים, יהיו אף הם מבדים נושמים. בנוסף, רצוי לכבס את הבגדים בתכשירי כביסה היפואלרגניים שמיועדים לתינוקות.
- שימוש בסבון ותכשירי רחצה: לקטופיל תחליב רחצה טיפולי מבית כצט, הוא הסבון היחיד המכיל רכיבים המופקים מחלב וברמת חומציות pH 3.5, כך שאינו מייבש את העור ואינו פוגע בשכבה השומנית של העור. לקטופיל מכיל חומצה לקטית השומרת על רמת החומציות של העור, לקטווקס היוצר שכבת הגנה על העור ומשפר את מרקם ועור ולקטוסרום המספק אנרגיה וויטמינים להזנת העור והתחדשות התאים. הסבון אינו מכיל SLS ולא חומרים דטרגנטים המזיקים לעור.
- שימוש בשמנים וקרמים: אם עור התינוק אדמומי או מגורה הימנעו משימוש בשמנים ובקרמים מבלי להתייעץ עם הרופא. לפני שימוש בקרם או משחה, גם כאלו שנרשמו על ידי הרופא, מירחו את המשחה באזור קטן על גבי העור של תינוקכם והמתינו מספר שעות כדי לוודא שאין פריחה או תגובה אחרת סביב האזור.
- התאזרו בסבלנות: לרוב, מדובר בתופעה אסטתית בלבד שאינה מזיקה או מציקה לתינוקכם. מרבית המחלות והנגעים בעור יחלפו מעצמם עם הזמן, לכן חשוב להתאזר בסבלנות. בכל שאלה או ספק, פנו לרופא הילדים כדי לקבל אבחנה והמלצות לטיפול מתאים.