ארוכי טווח או קצרי טווח? עם סיליקון, קולגן או חומצה היאלורונית? היצע החומרים למילוי ולטיפול בקמטים קבועים הוא רב ומגוון. קראו כאן כיצד לבחור, מה הסיכונים והאם יש אלטרנטיבה להשגת עור צעיר, חלק ובריא
מילוי קמטים הפך לנפוץ ומקובל בקרב מטופלים ומטופלות המבקשים להשיב לעצמם מראה עור צעיר, מבלי לעבור טיפולים כואבים וממושכים או מתיחת פנים.
בניגוד לבוטוקס, המיועד להחלקת קמטי הבעה, המכונים גם קמטים דינמיים, באמצעות שיתוק השרירים היוצרים אותם, חומרי המילוי מחליקים קמטים קבועים או עמוקים הנראים לעין גם ללא פגיעה בתנועת שריר. חומרי מילוי הקמטים (או בשמם הלועזי Fillers) מוזרקים לתוך העור למטרת העלמת קמטים או קפלים, תיקון פגמים או עיבוי שפתיים, והם נחלקים לשתי קטגוריות עיקריות: חומרים קצרי טווח וארוכי טווח.
חומרי מילוי ארוכי טווח
חומרים כימים אלו נקשרים לרקמות הטבעיות של הגוף ולכן נותרים קבועים ויציבים במקומם. בקבוצה זו נכללים בין היתר: סיליקון, Artecoll, Bioplastique Bioalcamid , Aquqmid, Dermalive, Softform.
חומר מילוי נפוץ נוסף המשתייך לקטגוריה זו הוא שומן עצמי הנשאב בהרדמה חלקית מגוף המטופל, על פי רוב מאזור הירכיים והבטן תחתונה. אחרי השאיבה מנוקה השומן בשיטה מיוחדת ומוזרק לאזורים שונים בפנים לשם מילוי קמטים ופגמים. החיסרון הבולט בהזרקת שומן עצמי הוא שקשה לאמוד את כמות השומן שתיספג ברקמות המוזרקות ומשום כך השליטה בתוצאה הסופית מוגבלת.
הסיליקון הוא המפורסם מבין חומרי המילוי ארוכי הטווח אך גם הבעייתי מביניהם. דרך הפעולה שלו אינה קשורה לנפח החומר המוזרק אלא לתגובה שמייצרת הרקמה אליה הוא מוזרק. תגובה זו עלולה לגרום לסיבוכים כצמיחת גושים מוגלתיים הגורמים לעיוותים קשים בפנים. בנוסף עלול הסיליקון "לנדוד" ולזוז ממקומו. במדינות רבות בעולם נאסר השימוש בסיליקון כחומר הזרקה לאזור הפנים.
חומרי מילוי ארוכי טווח נוספים הם נגזרות של חומצה אקרילית, כארטקול (Artecoll) המכיל תרחיף קולגן. רקמת העור מייצרת מעין צלקת סביב החומר המוזרק, מקבעת אותו בתוכה ומבטיחה את הישארותו בעור לאורך זמן. אולם, בדומה לסיליקון, גם הארטקול עלול לגרום להיווצרות גושים תת-עוריים כתגובה של רגישות-יתר לחומר, או להתעבויות תת-עוריות כתוצאה מתיקון-יתר בשל טיפול לקוי.
הביואלקמיד (Bioalcamid), חומר מילוי חדש הנמצא בשימוש מתחילת שנות ה-2000, מוזרק ומתקבע במקומו באמצעות רקמת חיבור המופרשת מן הגוף. עמידותו גבוהה אולם הזרקתו מסבה כאב רב ואי נוחות והשימוש בו מוגבל למילוי קמטים עמוקים במיוחד כמילוי עצמות לחיים, הגדלת סנטר ולשחזורי פנים או גוף.
חומרי מילוי קצרי טווח
בקבוצת חומרים זו נכללים: קולגן על צורותיו השונות (Zyderm I, Zyderm Ii, Zyplast) ומוצרי חומצה היאלורונית (Restelene, Perlene, Hylaform, Juvederm).
הקולגן, חומר המילוי הראשון שאושר לטיפול, משמש למילוי קמטים כבר מסוף שנות השמונים. הידלדלות במאגרי הקולגן, חלבון מבני שכיח הנמצא בגוף האדם ותורם למראהו המוצק של העור, גורמת לקמטים. הזרקת קולגן משווה מראה מלא לעור אך כיוון שהוא אלרגן, אחוזים ספורים מהאוכלוסייה רגישים איליו. חסרונו העיקרי של הקולגן כחומר מוזרק הוא בזמניות השפעתו המחייבת הזרקה חוזרת מדי מספר חודשים.
חומרי המילוי על בסיס חומצה היאלורונית נחשבים לבטוחים ביותר. ייצורה של החומצה, הנמצאת בעור צעיר באופן טבעי, הולך ומדלדל ככל שאנו מתבגרים. ייצורם של
החומרי המילוי המבוססים על חומצה היאלורונית מבוסס על יצירת קשרים כפולים בין מולקולות החומצה ולהאטה משמעותית במשך פירוקה. באופן זה הפכו חומרי המילוי החדשים ליציבים יותר ותוצאותיהם ניכרות לפרקי זמן ממושכים יותר.
מוצרי חומצה היאלורונית מדורגים על פי צמיגותם ומיועדים לאזורי טיפול שונים. ה"פרלן", כדוגמא, מיועד למילוי קמטים עמוקים ומילוי שפתיים, וה"רסטלן" מיועד למילוי קמטים שטחיים יותר כקמטי חיוך בזויות העיניים. התחושה המתקבלת לאחר הזרקת חומרי המילוי היא טבעית ורכה למגע.
אפשר להיפטר מהקמטים גם בלי מזרקים
הזרקת חומרי מילוי חייבת להיעשות על ידי רופא ודורשת הכשרה יסודית וממושכת. טיפול על ידי אדם שאינו איש מקצוע או שאינו מיומן דיו עלול לגרום לסיבוכים בלתי הפיכים. לכן, יש להקדיש תשומת לב רבה לבחירת החומר, לתופעות הלוואי שלו ולעמידותו, ולהביא בחשבון את עלות הטיפול נוכח תוצאותיו החזויות.
חשוב לזכור שטיפול בקמטים איננו מחייב טיפולים מסוכנים, פולשניים או יקרים.
תרופת המרשם הניתנת למריחה על העור מכילה את הנגזרת של ויטמין A (רטינול A). המולקולות הזעירות של הרטינול חודרות את השכבה החיצונית של העור ופועלות על שכבת הדרמיס, שהיא שכבה פנימית של העור שאינה חשופה כלפי חוץ.
לאחר מריחת הקרם על העור הרטינול הופך לחומצה רטינואית, שמחדשת תאים שנפגעו מזקנה או מהשמש ומסייעת להם לתפקד כמו תאי עור בריאים. החומצה הרטינואית גורמת לקילוף עדין של השכבה העליונה של העור, שמנקה את העור מתאים מתים ומאפשר לתאים חדשים להופיע על פני העור. בנוסף, החומצה הרטינואית מייצרת מולקולות נוספות, כמו קולגן ואלסטין, שתומכות בעור ומוסיפות לו לחות.