מאניה דיפרסיה

שינה עמוקה ומחזורי שינה

מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 15 ביוני 2018
תאריך עדכון: 10 באפריל 2024

כשאנו ישנים, ולצופה מן הצד נדמה כי אנו במצב של שינה עמוקה, מתחוללים במוחנו מספר תהליכים במקביל. גופנו ומוחנו חווים כמה מחזורי שינה; תאי עצב חוברים זה לזה ופועלים כיחידה; ומוליכים עצביים מווסתים את פעילותנו – בין מצבי עירות לשינה.

בעודנו ישנים מופחתת הפעילות בגזע המוח אך בקליפת המוח ובקדמתו תנועה ערה
כשאנו ישנים, ולצופה מן הצד נדמה כי אנו במצב של שינה עמוקה, מתחוללים במוחנו מספר תהליכים במקביל. גופנו ומוחנו חווים כמה מחזורי שינה; תאי עצב חוברים זה לזה ופועלים כיחידה; ומוליכים עצביים מווסתים את פעילותנו – בין מצבי עירות לשינה.
מזה עשרות שנים עורכים אנשי אקדמייה מתחום מדעי החיים וההתנהגות מחקרים רבים ומנסים לפענח את סודות השינה. חלקם של המחקרים נושא פרי אך למרות הקידמה רב הנסתר על הגלוי.

בכל זאת, מחקרים שנערכו במעבדות ובמכוני שינה אישרו וביססו את הידיעה כי שינה תקינה בנויה מכמה

מחזורי שינה ללילה (בין ארבעה לחמישה) כאשר כל אחד מהם נמשך כשעה וחצי בממוצע. מה שמסביר לכולנו את נחיצותה של שינה בת כ- 8 שעות ובטיפול מתאים למניעת נדודי שינה (אינסומניה) והפרעות שינה.

 

מחזורי השינה

בכל מחזור שינה אנו נעים ממצבים של עוררות להירדמות וממצב של שינה קלה לשינה עמוקה או לשינת חלום (שינת רע"מ – Rem Sleep)

  1. שלב ראשון – שלב "הנים לא נים" ובה מתרחש המעבר ממצב עירות למצב שינה. שלב זה אורך כמה דקות, במהלכו מואטת תנועת העיניים ומתח השרירים הולך ורפה, עד להירדמות מלאה.
  2. שלב שני – שלב השינה השטחית. מצב שמאופיין בשינה קלה, תנועת גלי המוח ממשיכה להאיט אך מעת לעת מתרחשות התפרצויות אקראיות של גלים מהירים. התפרצויות אלו, כך מניחים, גורמים לנו להקיץ במהרה.
  3. שלבים 3-4 – שלבי השינה העמוקה המאופיינים בתנועת גלי מוח איטיים במיוחד ובנשימה סדירה. לשינה העמוקה חשיבות רבה. בשלב זה מתחדשים מאגרי האנרגיה ומתרחשת התאוששות ממאמצים גופניים ונפשיים. עומק השינה נמדד בדציבלים (ברמת הרעש שיש ליצור כדי להעיר אותנו).
    לסובלים מבעיות שינה זמניות או קבועות חשוב להגיע למצב של שינה מלאה, הכוללת את שלבי השינה העמוקה, כדי לתחזק את הגוף ולעשות לו "ריסט".
  4. השלב החמישי – שנת החלום, קרויה גם שנת הרע"מ Rem Sleep)). בשלב מופסקת פעילות הגוף בעוד תנועת ריצודי העיינים הופכת למהירה וקצב הלב והנשימה הולך וגובר. שינה זו מאופיינת בחלימה ורוב החלומות מתרחשים בשלב זה. שינת הרע"מ חיונית במיוחד, היא נחוצה להתרעננות של מערכת העצבים, לארגון המידע ולשימור הזכרון. זמן שינת הרע"מ הוא כחמישית מזמן השינה הממוצע ולקראת סוף הלילה מתארך משכה.

מחזורי שינה מלאים הכוללים שלבי שינה עמוקים, לצד שנת רע"מ הם נחלתם של מירב היונקים והציפורים.
שינה טובה מבטיחה לגופנו תפקוד תקין על מכלול מערכותיו. בזמן השינה מופרשים חומרים חיוניים המחזקים את תפקודה של המערכת החיסונית וכן קבוצה של מתווכים עצביים, המשפעלים אנזימים לניקוי המוח מרדיקלים חופשיים.
שינה תקינה מסייעת לתהליכי למידה וסריקות מוח שנערכו חיזקו את הסברה. נמצא ששנת הרע"מ מתארכת בימים שאחרי לימוד אינטנסיבי וחסך בה גרם לקשיים בהפנמת החומר שנלמד, מה שמסביר את חשיבותה בקרב ילדים, מתבגרים וסטודנטים.

לשינת לילה סדירה בכלל ולשלב שינת הרע"מ בפרט השפעה על המערכות הנוירוניות. בשלב זה מתארגן מערך הקשרים הסינפטיים האחראי על לשיפור ההולכה החשמלית של פקודות מהנוירונים לתאי המטרה (ל"פועלי השטח של גופנו") המבצעים את פקודות המוח בזמן עירות ובזמן שינה. ניתוק מהמציאות המתרחש בעת שינה הוא מנגנון חיוני לחיים איכותיים ולשרידה.

מצב שינה טובה הוא מנגנון שהטבע העניק לנו, כדי לייעל ולשמר את תקינותן של מכלול מערכות גופנו. לכן מומלץ וחשוב לטפל בבעיות שינה זמניות ובאינסומניה.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות