סובלים מהפרעות שינה? היזהרו לא לעלות במשקל

11 ביולי 2018
אדם מחזיק מטר

אנשים רבים יודעים שהפרעות שינה גורמות לירידה בעירנות במהלך היום, לקשיים בריכוז, לירידה ביכולות הקוגניטיביות ועוד, אך לא כולם יודעים כי הפרעות שינה יכולות לגרום גם לעליה במשקל. לפניכם תמצית ממחקר אחרון שנערך בנושא

אף אחד לא אוהב את הסימפטומים של נדודי שינה: להתעורר שוב ושוב במהלך הלילה, להיתקל בקשיים בהירדמות או לאבד את היכולת לישון שינה רצופה או מרעננת. אף אחד גם לא אוהב את ההשלכות של בעיות שינה: הפגיעה בתפקוד היומיומי כתוצאה מעייפות והיעדר שינה, ההיעדרויות מהעבודה, הלחץ הנפשי. ויותר מכך, הקשר בין הפרעות שינה למחלות ואף למוות כבר הוכח: מחקרים מראים כי 200 אלף תאונות דרכים ו-1,500 מקרי מוות נגרמים בכל שנה בגלל ישנוניות.

נדודי שינה הם תופעה כלל עולמית נפוצה. ההערכות מדברות על 95% מאוכלוסיית העולם הסובלים מנדודי שינה בשלב כלשהו בחייהם, לכן פותחו גם שלל כלים להתמודדות עם הפרעות שינה, כמו מעבדות שינה, טיפולי ביופידבק וכדורי שינה ללא מרשם רופא.

 

מחקרים מראים: יש גם קשר בין הפרעות שינה לבעיות משקל

כשסובלים מנדודי שינה, מתעוררים חסרי אנרגיה ועייפים והגוף מחפש בצורה כמעט אוטומטית מזון עשיר בפחמימות כדי להעניק לעצמו זריקת אנרגיה זמינה. לתשוקה למזון עשיר באנרגיה, אם כי לא תמיד מזין, יש סיבה מדעית: מזון זה עשיר בפחמימות פשוטות, המפורקות בגוף בקלות והופכות לאנרגיה. הבעיה היא שלרוב מזון זה עשיר גם בשומן וסוכר.
חוקרים גילו כי חוסר שינה גורם להפרעות באיזור המוח, הקשור לבחירת סוג המזון ועלול להוביל לבחירת מזון לא בריא. השערת החוקרים היא שמצב מתמשך של חוסר שינה אינו מוביל לצריכה של יותר מזון, אלא לצריכה של מזון לא מזין. תוצאות המחקר הראו שהסובלים מנדודי שינה סבלו מפעילות מוחית לא תקינה באונה הקדמית, איזור קריטי לשליטה בהתנהגות וביצוע בחירות מורכבות, כמו הבחירה מה לאכול.

זה לא הכל. חוקרים גילו שהפרעות שינה עלולות ליצור גם הפרעה בחילוף החומרים. שני הורמונים אחראים בגוף על תחושת הרעב והשובע, וכדי ששניהם יעבדו בצורה אופטימאלית יש לישון לפחות 7 שעות בלילה. בעיות בשינה מוציאות הורמונים אלה מאיזון: התיאבון גובר, והסיפוק מהאכילה יורד.
מחקר אחר טוען כי במהלך תקופה של הפרעות שינה, מראם של מזונות לא בריאים בקרב גברים ונשים בעלי משקל נורמאלי גרם לפעילות מוחית גבוהה יותר, לעומת מראות של מזונות בריאים או חפצים שאינם מזון כלל. תופעה זו הייתה מיוחדת למצב של הפרעות שינה ולא נצפה באנשים במהלך פרק זמן של שינה תקינה.


איך מתמודדים עם הפרעות שינה?

הפרעות שינה נוצרות בדרך כלל כתוצאה מסגנון חיים עמוס, שעות עבודה ארוכות, פעילות יתר, אימון גופני לפני שינה, נסיעות ארוכות, ריבוי בשתיית משקאות אנרגיה וקפאין וגורמים נוספים.
קיימות דרכים שונות להתמודד עם נדודי שינה. למשל, מומלץ להקפיד על סדר יום קבוע כלומר, כניסה למיטה, כמות שעות השינה ושעת היקיצה. דרכים נוספות כוללות:

  • קיצור שנת הצהריים – שנת הצהריים אינה איכותית כמו שנת הלילה
  • הימנעות מארוחה כבדה ואלכוהול לפני השינה – מומלץ להימנע גם ממשקאות המכילים קפאין או משקאות אנרגיה
  • הימנעות מעישון לפני השינה – בנוסף לשאר הנזקים של סיגריה, היא גם מעוררת
  • טיפול תרופתי

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות