סקר השינה הגדול של ישראל

24 במאי 2018

אילו גורמים משפיעים על הרגלי השינה שלנו? סקר חדש בדק זאת לעומק – ומצא נתונים מפתיעים למדי. אז איפה אתם נמצאים על הסקאלה?

כולנו מבלים זמן כזה או אחר בשינה, מדי יום ביומו. חלקנו רואים בה עניין מהנה, ואחרים עושים זאת פשוט משום שהם צריכים, אך בכל מקרה מדובר בחלק מהותי מחייו של כל אדם. האם אי פעם חשבתם מה מבדיל אדם אחד מאחר מבחינת הזמן שהוא מבלה בשינה? סקר חדש שביצע מכון גיאוקרטוגרפיה עבור חברת ‘כצט’, משווקת טונייט – תרופה המטפלת בהפרעות שינה זמניות, מגלה כי ישנם לא מעט גורמים שמשפיעים על כמות שעות השינה שלנו .

אילו גורמים משפיעים על הרגלי השינה שלנו?

סקר חדש בדק זאת לעומק – ומצא נתונים מפתיעים למדי. אז איפה אתם נמצאים על הסקאלה?
בסקר השתתפו 500 נשאלים, נשים וגברים בני 18 ומעלה. הוא כלל שאלות שונות הנוגעות להרגלי השינה של כל נשאל, ואסף נתונים על המגדר של כל משתתף, על גילו, על רמת הכנסתו, על זיקתו לדת, על רמת ההכנסה שלו, על השכלתו, על אזור מגוריו ועוד. הנתונים הכלליים הללו אינם רלוונטיים, לכאורה, לשאלת השינה, אך התבוננות מעמיקה על התוצאות הובילה למסקנות רבות, חלקן מפתיעות מאוד.

רוב הישראלים אינם ישנים מספיק
אם כן, נדמה כי הנתון המפתיע ביותר נוגע לשעות השינה הממוצעות של המשתתפים בסקר: כמחצית מהנשאלים דיווחו כי הם ישנים בין חמש לשש שעות בלילה – בעוד איגוד השינה הבינלאומי של ארה”ב ( (National Sleep Foundation ממליץ לבני 18ˉ64 לישון בין שבע לתשע שעות ביום. מדובר על מחסור בשעת שינה אחת לפחות בממוצע. זאת ועוד: 96% מהנשאלים דיווחו כי הם ישנים רק 6.5 שעות בלילה, מה שמוביל למסקנה הברורה: על פי המדגם המייצג, רוב הישראלים אינם ישנים מספיק.

גם הזהות המגדרית, כך עולה מהסקר, משפיעה על ממוצע שעות השינה. 55.6% מהנשים הנשאלות דיווחו כי הן ישנות יותר משבע שעות בכל לילה, ואילו רק 38.5% מהגברים דיווחו על כמות שעות דומה.

חילונים ישנים פחות
אם הנתון הזה הפתיע אתכם, התכוננו להפתעה גדולה עוד יותר: מתברר שמידת הזיקה לדת משפיעה גם היא על ממוצע שעות השינה. רק 33.2% מהנשאלים שהגדירו עצמם דתיים-חרדים ישנים יותר משבע שעות בלילה, בעוד 43.3% מהנשאלים המסורתיים ו-53.6% מהחילוניים נהנים משינה של שבע שעות ויותר. ייתכן שההבדלים הגדולים קשורים לתפילת הבוקר של הציבור הדתי והחרדי – אך אין ספק שמדובר בנתון מעניין מאוד.

אקדמאים ישנים יותר
נתון נוסף שיפתיע רבים נוגע לקשר בין השכלתם של הנשאלים לבין הרגלי השינה שלהם. על פי תוצאות הסקר אם אתם שואפים לישון יותר, כל שעליכם לעשות הוא לרכוש השכלה אקדמית: 52.5% מבעלי ההשכלה האקדמית דיווחו כי הם ישנים יותר משבע שעות בכל לילה, ואילו רק 37.2% מבעלי ההשכלה העל-תיכונית דיווחו על הרגלי שינה דומים. מבין הנשאלים בעלי ההשכלה התיכונית, דיווחו 45.9% על שינה של שבע שעות ויותר בלילה.

מאחר שישנו קשר בין השכלה אקדמית לבין רמת ההכנסה של אותו אדם, לא מפתיע לגלות כי נשאלים שהצהירו כי הכנסתם גבוהה מהממוצע במשק, ישנים טוב יותר: 50.4% מהמשתתפים בעלי הכנסה גבוהה מהממוצע הצהירו כי הם ישנים יותר משבע שעות בכל לילה, בעוד רק 44.2% מבעלי ההכנסה הממוצעת ו-47% מהנשאלים שהכנסתם נמוכה מהממוצע הצהירו על כמות שעות דומה.

תושבי השרון הם אלופי השינה של ישראל
הסקר מגלה עוד כי גם לאזור המגורים יש השפעה על ממוצע שעות השינה: בירושלים רק 42.2% מהתושבים ישנים יותר משבע שעות בלילה (ואולי ישנו כאן קשר לשיעור הגבוה יחסית של תושבי העיר המסורתיים והדתיים-חרדים); בצפון המספר עולה ל-46.7%, ובדרום ל-49%; תושבי השרון הם אלופי השינה של ישראל: 56.3% מהם ישנים יותר משבע שעות בלילה.

הנתון שצפוי להפתיע אתכם פחות נוגע לקשר שבין גילם של הנשאלים לבין ממוצע שעות השינה שלהם, שהרי ידוע לכול כי מבוגרים ישנים פחות מצעירים: 50.6% מהנשאלים מגיל 18 עד 40 ישנים יותר משבע שעות, בעוד רק 41.4% מהנשאלים בגיל 41-64 ישנים כמות שעות דומה. מה שבהחלט עשוי להפתיע אתכם הוא הנתון המצביע על כך ש- 51.5% מהנשאלים בני 65 ומעלה העידו כי הם ישנים יותר משבע שעות בלילה – ובכך הם גוברים גם על אוכלוסיית הצעירים שהשתתפה בסקר.

 

על חשיבותה של השינה ובעיות אינסומניה בחיינו

שולי אביבי, מנהלת מחלקת מוצרי צריכה בחברת “כצט”, המשווקת את תרופת טונייט , מסבירה: “עם השנים התברר שהשינה היא לא רק פינוק, אלא צורך של ממש. מחקרים רבים הראו כי שינה לא טובה או אינסומניה יכולה להעלות משמעותית את הסיכון למחלת לב כללית, לשבץ ולסוכרת, ופוגעת במערכות רבות בגופנו. שינה מעטה גורמת לכאבי ראש, מובילה לדיכאון, פוגעת בזיכרון, מזיקה לעור, גורמת לירידה בחשק המיני, משבשת את כושר השיפוט ומאטה את זמן התגובה. אם זה לא מספיק, הרי שחוקרים בריטיים ואיטלקיים מצאו קשר בין שינה טובה לבין תוחלת חיים גבוהה. לטענתם, שנת לילה שאורכת פחות משש שעות עשויה לקצר משמעותית את תוחלת החיים שלנו.

 

אז איך נהנים משינה טובה ככל האפשר?

  • סובלים מאינסומניה? שימו לב להרגלי השינה שלכם, ושנו אותם במידת הצורך. ותרו על שנת הצהריים וצרכו משקאות שיש בהם קפאין עד לצהריים
  • סגלו לעצמכם הרגלי יקיצה קבועים: השתדלו להתעורר בכל יום באותה שעה
  • מנסים להירדם בכוח? זה לא יעזור. נקטו בפעולות שמרגיעות אתכם, כמו קריאת ספר, הקשבה למוזיקה ואפילו מדיטציה או דמיון מודרך
  • דאגו לכך שסביבת השינה שלכם תהיה נוחה גם מבחינת הטמפרטורה. אם החדר חם או קר מדי אתם עלולים להתעורר באמצע הלילה, מה שיפגע באיכות השינה
  • הניחו את השעון הרחק מכם. הוא עלול להטריד את מנוחתכם ולהלחיץ אתכם
  • התרגלו לישון בסביבה חשוכה. כל מקור אור יכול לשבש את השעון הביולוגי של הגוף ולרמוז לו שעליו להתעורר
  • אל תלכו לישון רעבים. ארוחה קלה הכוללת דגנים, פֵרות ואגוזים תעזור לכם: מאכלים אלו מכילים סרוטונין – הורמון המשפיע בין היתר על תחושת הרעב

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות