מיתוסים מול עובדות על סידן נכון/לא נכון

24 במאי 2018
אמא וילדה אוכלות סלט

האם באמת שלושה מוצרי חלב ביום יספקו לכם את תצרוכת הסידן המומלצת? האם כל תוספי הסידן יעילים באותה המידה? בכתבה המלאה תוכלו למצוא את העובדות המוכחות שעומדות מאחורי המיתוסים הנפוצים

האם באמת שלושה מוצרי חלב ביום יספקו לכם את תצרוכת הסידן המומלצת? האם כל תוספי הסידן יעילים באותה המידה? בכתבה המלאה תוכלו למצוא את העובדות המוכחות שעומדות מאחורי המיתוסים הנפוצים על סידן

הסידן בונה את העצמות וחיוני לחיזוקן
נכון. 99% מהסידן בגופנו נמצא בעצמות. ה-1% הנוסף חיוני לתפקודי גוף רבים נוספים וביניהם; בריאות השיניים, קרישת הדם, איזון לחץ הדם, הפעלת השרירים ואף למניעת סרטן.

צריכת סידן קבועה מונעת אוסטיאופורוזיס ובריחת סידן
נכון. ישנה חשיבות עליונה לצריכת כמות מספקת של סידן עד גיל 20, אך גם לאורך כל החיים חשוב לצרוך סידן בצורה סדירה, באמצעות תזונה נכונה ותוספי סידן. כשלא אוכלים כמות מספקת של סידן לוקח הגוף את הסידן שחסר לו מן העצמות ומדלל אותן – דבר המכונה בריחת סידן ועשוי לגרום לשברים ולמחלת האוסטיאופורוזיס.

שלושה מוצרי חלב ביום מספקים את כמות fהסידן היומית הנחוצה לנו
לא נכון.
כמות הסידן שאנו צריכים משתנה לפי הגיל שלנו:

כמות הסידן המומלצת משתנה בהתאם לגיל:

כוס חלב של 200 מ”ל מספקת כ-200 מ”ג סידן, פחות משישית מכמות הסידן הנדרשת למתבגרים ולמבוגרים. במידה והתזונה אינה מספקת את הכמות המומלצת יש להשלים את התזונה עם תוספים המכילים סידן.

מחסור בוויטמין D מונע את ספיגת הסידן בגוף
נכון.
ויטמין D וסידן משפיעים זה על זה ונחוצה כמות נכונה של ויטמין D בגוף כדי שהסידן ייספג בגופנו. ויטמין D ניתן לקבל באמצעות חשיפה לאור השמש, אך מחקרים רבים מראים כי בישראל בשל המודעות לסכנות החשיפה לשמש ישנו מחסור בוויטמין D בחלק ניכר מהאוכלוסייה. בדיקת דם פשוטה תסייע לכם לדעת אם יש לכם מחסור בוויטמין D והטיפול המתאים אחרי התייעצות עם רופא הוא נטילת ויטמין D בתוסף תזונה.

מוצרי חלב הם המזון הטוב ביותר לצריכת סידן
לא נכון. אמנם במוצרי חלב יש כמות יפה של סידן, אך הם מכילים גם כמות גדולה של זרחן שפוגע בספיגת הסידן בגוף. קיימים מזונות רבים נוספים שיש בהם סידן אך בכמות גדולה יותר ממוצרי חלב, בהם:

  • 100 גרם שקדים – 254 מ”ג סידן
  • 100 גרם סרדינים – 354 מ”ג סידן
  • 100 גרם תאנים מיובשות – 126 מ”ג סידן
  • 100 גרם סומסום – 100 מ”ג סידן
  • 100 גרם טחינה גולמית מסומסום מלא – 850 מ”ג סידן
  • 100 גרם אצות יבשות – 600 מ”ג סידן

קפאין מונע את ספיגת הסידן בגוף
נכון.
קפאין ואלכוהול מונעים את ספיגת הסידן בגוף, אך גם דברים נוספים מונעים את הספיגה. תרד, פטרוזיליה וכרישה עשירים בסידן, אך הם מכילים אוקסלטים (חומצה אורגנית הנקשרת לסידן ומעכבת את ספיגתם מהמזון) שלא עוברים פירוק בקיבה ויוצאים החוצה מגופנו באמצעות השתן). מוצרים המכילים סיבים תזונתיים רבים מעכבים אף הם את ספיגת הסידן בגוף משום שהם מכילים פיטטים (חומרים הנמצאים בגרעינים שלא עברו תסיסה על ידי שמרים).

חשוב לזכור! מחסור בסידן עשוי להזיק לעצמות ולשיניים, ולגרום למחלות דלדול עצם כמו אוסטיאופורוזיס. סידן הוא חלק חשוב ובלתי נפרד מתזונה מאוזנת, ולכן כדאי להקפיד ולוודא שאתם צורכים סידן בכמות מספקת. לבריאות!

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות