אישה נושמת אוויר וברקע וירוסים באוויר

כיצד יכולה רמת החומציות (pH) בחלל האף להגן עלינו מפני כניסת וירוסים

מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 20 ביולי 2020
תאריך עדכון: 22 בינואר 2024

מחקרים שונים מצביעים על כך שתאי האף הם אחד המקורות העיקריים להידבקות בווירוסים. ולא רבים יודעים, אבל קיים קשר ישיר בין רמת ה-pH בחלל האף לבין הסיכון להידבק במחלות ויראליות. מה גורם לכך ואיך אפשר לסייע לגוף להתגונן? כל התשובות ממש כאן
ד"ר דליה מגידו, מנכלית נאסוס פארמה, יזמית ביו ורופאת משפחה

כנראה שלרובנו המושג pH (רמת החומציות בגוף) ישמע מוכר. אולי כי שמענו את המושג רמת החומציות בפה או רמת החומציות של עור הפנים, אבל האמת היא שיש למושג pH חשיבות רבה בתפקודן התקין של כל מערכות הגוף, ובפרט בהגנה על הגוף מפני חדירה של נגיפים, המתרחשת בעיקר דרך חלל האף.

 

רגע, מה זה בכלל pH?

pH הוא 'סולם' בין 14-0 המשמש למדידת רמת החומציות של תמיסות שונות, ובהן כמובן תמיסות הגוף השונות כגון דם, מיצי קיבה ורירית האף.

pH 7 מסמל רמת חומציות ניטרלית (זוהי רמת החומציות של המים). כל מה שמדורג בסולם pH מעל 7, נחשב בסיסי ועשיר בחמצן וכל מה שמדורג מתחת ל-7 נחשב חומצי ועם פחות חמצן.

לכל איבר בגוף נדרשת רמת חומציות אחרת, בהתאם לתפקידו ולמבנה שלו. כך למשל רמת החומציות בדם חייבת להיות מעט בסיסית

(7.45-7.35 בסולם pH). רמת חומציות גבוהה יותר עלולה לגרום לקרישה, להאטת זרימת הדם ולפגיעה באספקת החמצן לשרירים.

מיצי הקיבה לעומת זאת, צריכים להיות חומציים מאוד (בסביבות pH 2) כדי שהמזון יתעכל כראוי, המזיקים שבו יושמדו והחומרים המזינים שבו ייספגו.

 

רמת החומציות בחלל האף

ברירית האף, שתפקידה להגן על מערכת הנשימה מפני חדירת וירוסים וחיידקים, רמת החומציות היא 6.4 pH . אך מסתבר שככל שרמת ה-pH בסיסית יותר, רירית האף נעשית פגיעה יותר ובכך חושפת אותנו לחיידקים, וירוסים ונגיפים.

ואם באף עסקינן, אז זה המקום לציין שחלל האף הוא אחד האיברים החשובים ביותר בהגנה על הגוף בכלל ועל מערכת הנשימה בפרט, מפני חדירה של וירוסים וחיידקים. ישנם מחקרים שונים שמצביעים על כך שתאי האף הם למעשה אחד המקורות העיקריים להידבקות בווירוסים. מחקר שפורסם לאחרונה ב-NatureMedicine*, מראה כי תאים מסוימים בחלל האף (תאי הגביע ותאי סיליה) עשירים בקולטנים ובחלבונים שאליהם נקשרים הווירוסים.

 

איך להשפיע על רמת החומציות כדי לייצר קו הגנה נוסף?

מחקרים מוכיחים** שווירוסים משגשגים יותר בסביבה שבה רמת החומציות גדולה מ-4 מאשר בסביבה עם חומציות נמוכה יותר שבה אין להם יכולת לשרוד ו/או להתרבות. מכיוון שרמת ה-pH בחלל האף היא כאמור 6.4, היא עלולה לאפשר את שגשוגם של בקטריות ווירוסים וכאשר אלה משתלטים על מערכות הגוף, נכנסת המערכת החיסונית להילוך גבוה ועלולה להתפתח מחלה זיהומית.

אחת המסקנות העיקריות מהמחקר שפורסם ב-NatureMedicine היא שכדי למזער את הסיכון להידבקות במחלות נגיפיות, חשוב להתמקד בהגנה על חלל האף ולהקשות על הווירוסים לשרוד ולהתרבות בו. דרך יעילה לעשות זאת היא באמצעות תכשירים ייעודיים, כדוגמת אבקת ספריי לאף טאפיX שחוסמת עד 97% מהווירוסים הנכנסים לחלל האף ובכך מקטינה משמעותית את הסיכון להידבקות. האבקה נשאפת, מתפזרת בחלל האף, נצמדת לרירית האף, סופחת אליה נוזלים ותוך 50 שניות בלבד, יוצרת מעליה שכבת ג'ל פעיל וחומצי ברמת 3.5 בסולם pH (רמה חומצית מדי עבור וירוסים וחיידקים) למשך כ-5 שעות.

רוצים לדעת עוד על תרסיס טאפיקס להגנה מפני וירוסים? לחצו כאן ושמרו על עצמכם!

למידע נוסף באתר המוצר – https://taffix.co.il

  • Sungnak, W., Huang, N., Bécavin, C. et al. SARS-CoV-2 entry factors are highly expressed in nasal epithelial cells together with innate immune genes. Nat Med 26, 681–687 (2020). https://doi.org/10.1038/s41591-020-0868-6
  • Low pH gel intranasal sprays inactivate influenza viruses in vitro and protect ferrets against influenza infection Paul Rennie* 1 , Philip Bowtell 1 , David Hull 1 , Duane Charbonneau 2 , Robert Lambkin Williams 3 and John Oxford 3

דליה מגידו באתר NASUS

 

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות