אימהות מניקות רבות מתקשות לדעת האם התינוק שלהם יונק מספיק. לעיתים משקל הלידה נמוך, לעיתים התינוק אינו עולה במשקל, ולעיתים דפוסי ההנקה של התינוק אינם מסתדרים לפי ההנחיות שמקבלים בבית החולים. לפניכם כל הכלים לניהול הנקה מוצלחת
הורים רבים לתינוקות יונקים מתמודדים עם עלייה לא סדירה במשקל אצל התינוק ותוהים אם ההנקה תקינה. מכיוון שדפוסי העלייה במשקל אצל תינוקות יונקים שונים מאשר אצל תינוקות שניזונים מתמ"ל, קשה להעריך את יעילות ההנקה רק על סמך המשקל. קיימים סימנים נוספים לכך שההנקה תקינה, והרי הם לפניכם:
איך מזהים תינוק שיונק מספיק?
- חיתולים מלאים: עד היום הרביעי לחייו התינוק אמור לתת צואה כפעם ביום, ולאחר היום הרביעי לפחות שלוש פעמים ביום
- חיתולים רטובים: ניתן לצפות ל-5-6 חיתולים רטובים משתן ביום
- עלייה במשקל: רוב התינוקות מאבדים בין 7%-10% ממשקל גופם ביומיים שלאחר הלידה, וחוזרים למשקל הלידה שלהם בדרך כלל לאחר כשבועיים. כשההנקה תקינה, התינוק ימשיך לעלות במשקל בקצב משתנה, לכן מומלץ להמשיך ולהישקל בטיפת חלב או אצל רופא הילדים
- ערנות: תינוק בריא אמור להתעורר כדי לאכול בין 6 ל-8 פעמים ביום. חשוב לציין כי תינוקות ששוקלים מתחת ל-3 ק"ג יש להעיר באופן יזום כל שלוש שעות כדי לאכול
איך להקפיד על הנקה מספקת?
- תפיסת שד נכונה: אם יש כאבים או פצעים בפטמה, אז ככל הנראה תפיסת השד אינה נכונה ולכן גם יכולת היניקה של התינוק אינה מיטבית. ניתן להיעזר ביועצת הנקה בטיפת חלב או באופן פרטי כדי לתקן את התפיסה, וכן לטפל בפצעים ובכאבים בעזרת משחה על בסיס לנולין טהור.
- הנקה לפי דרישה: ההמלצה כיום היא לא להגביל את משך ההנקה, ולהניק את התינוק לפי דרישתו.
- ניהול הנקה: מומלץ להקפיד על הנקה משני הצדדים, כשבכל הנקה מתחילים מצד אחד, מחכים שהתינוק יתנתק מהפטמה ומציעים גם את הצד השני. את ההנקה הבאה יש להתחיל מהצד שבו הפסקתם.
- התמודדות נכונה עם קפיצות גדילה: התינוק חווה קפיצות גדילה במהלך התפתחותו, שבהן הוא זקוק להנקות תכופות יותר. במהלך קפיצות הגדילה נשים רבות מרגישות שאין להן מספיק חלב, אך למעשה היניקה המוגברת היא דרכו של התינוק לאותת לגוף להגדיל את ייצור החלב. הדרך הנכונה להתמודדות היא להניק לפי דרישה. לרוב, תוך כיומיים עד שלושה קפיצת הגדילה מסתיימת.
מהי עקומת הגדילה?
בביקורכם בטיפת חלב, האחות מודדת את גובה התינוק, משקלו והיקף ראשו, ממקמת אותו על העקומה ומגלה מהו האחוזון שבו הוא נמצא ביחס לשאר בני גילו. כך לדוגמה: תינוק שמשתייך לאחוזון 60 במשקל, שוקל יותר מ-60 אחוז מבני גילו ופחות מ-40 אחוז מבני גילו. תינוק שמשתייך לאחוזון 20, קטן יותר מ-80 אחוז מבני גילו, וכך הלאה.
חשוב לציין, שעקומות הגדילה שבהן משתמשים בישראל לצורך הערכת המשקל של התינוק וקביעת האחוזון שלו הינן מותאמות באופן סטטיסטי לתינוקות שניזונים מתמ"ל. בשנים האחרונות, ארגון הבריאות העולמי (Who) פרסם עקומות גדילה לתינוקות יונקים, וכעת המגמה העולמית היא לעבור למדידת העלייה במשקל על פי עקומות גדילה אלו.
בפברואר 2012, גם ארגון רופאי הילדים האמריקאי פרסם הצהרה לפיה עלייה במשקל אצל תינוקות יונקים צריכה להימדד לפי עקומות הגדילה של ארגון הבריאות העולמי, בכדי להימנע מאבחון תינוקות בריאים כתינוקות הסובלים מתת תזונה.