מניקה וסובלת מכאבים, פצעים או סדקים בפטמה? זו איננה תופעה נורמלית וככל הנראה נובעת מתפיסת השד לא נכונה. קראי כאן את כל הגורמים לתופעה, וגם איך מטפלים בה ביעילות
נתחיל מהחוק הראשון בהנקה: היא איננה אמורה לכאוב ואיננה אמורה לגרום לפצעים בפטמה. הסיבה לכך היא שהתינוק כלל אינו אמור לגעת בפטמה, שכן בתפיסה נכונה של השד הפטמה מונחת בחלק העליון של החיך ושפתי התינוק נוגעות בעור שסביב העטרה או בקצוות העטרה. את היניקה התינוק מבצע בעזרת יצירת ואקום בפה וליטוף העטרה בעזרת הלשון. כלומר, בהנקה נכונה לא קיים מגע בין לשון התינוק או החיך שלו לבין הפטמה, ולכן אין סיבה להיווצרות פצעים וסדקים.
אם הינך בתחילת הנקה ואת סובלת מכאבים או פצעים בפטמה, מומלץ למרות משחת לנולין לטיפול בפטמות סדוקות ולוודא כי תפיסת השד הינה טובה:
- הצמידי את התינוק לגופך, כשבטנו נוגעת בבטנך
- ראשו של התינוק צריך להיות בקו ישר עם גופו, כמו בשכיבה על הצד
- מקמי את אף התינוק מול הפטמה, כך שפיו יהיה מול החלק התחתון של העטרה. אל תקרבי את השד אל התינוק, אלא את התינוק אל השד
- המתיני עד שהתינוק יפתח פה לרווחה (כמו פיהוק), ניתן לעודד אותו בעזרת גירוי השפה התחתונה שלו עם הפטמה
- תמכי בעורף התינוק, כך שראשו יהיה חופשי לתנועה
- בעת התפיסה, שפתי התינוק צריכות להיות מופשלות כלפי חוץ. אם אחת מהן דחוקה פנימה, ניתן בעזרת האצבע למשוך אותה החוצה בעדינות
- אם למרות הצמדה נכונה לשד עדיין יש חיכוך של הלשון עם הפטמה, רצוי לפנות לרופא כדי לזהות אם קיימת לשון קשורה אצל התינוק. מדובר בתופעה נפוצה
לרוב, לאחר תיקון התפיסה מרגישים הקלה מיידית בכאבי ם וכן, רקמת הפטמה מחלימה דיי מהר מפצעים וסדקים. אם אינך מצליחה לתקן את תפיסת השד לבדך, היעזרי ביועצי הנקה או באחות טיפת חלב.
הסדקים כבר הופיעו? יש מה לעשות
- מריחת חלב אם: סחטי מעט חלב אם ומרחי בעדינות על האזור הפצוע, שכן בחלב אם יש מרכיבים פעילים שמסייעים לריפוי והחלמה מהירה.
- מניעת גודש: לעיתים התינוק מתקשה לתפוס את השד בשל גודש, שהינו תופעה נפוצה בתחילת הנקה. נסי לסחוט את השד בעדינות תחת זרם של מים חמים כדי לשמור עליו רך והימנעי משאיבות בימים אלו שמגבירים את ייצור החלב ותורמים להיווצרות גודש.
- מניעת חיכוך: נסי להימנע מלבישת חזייה עד שיעברו הסדקים והשתדלי לשמור על חולצות רחבות בכדי למנוע חיכוך בפצעים. זהו גם זמן טוב לוותר על רפידות ההנקה ולייבש נזילות חלב בעזרת חיתול בד במהלך ההנקה. במקרים קשים במיוחד ניתן להיעזר בקונכיות שמניחים על הפטמה למען מניעת חיכוך עם בד החולצה.
- מניעת ייבוש: בכדי להקל על הכאבים, מומלץ להימנע ממגע של הפטמה עם סבונים שונים שנוטים לייבש את העור ולגרום לכאבים בעת התחברות התינוק אל השד.
- מריחת משחה על בסיס לנולין טהור: קיימות משחות רבות שמיועדות לטיפול בפטמות סדוקות, אך עדיף לבחור במשחה על בסיס לנולין טהור, שהינה בטיחותית לאם ולתינוק. משחה זו מונעת את היווצרות “גלד” על פני הפטמה ולכן מפחיתה את הכאב שבהתחברות לשד, וכן מכילה גם אלוורה ונבט חיטה שמרגיעים את גירוי מהמריחה הראשונה. הערכה כוללת גם 20 רפידות הנקה במתנה.