תקופת ההיריון, כידוע, דורשת מהאם לעתיד שינויים בהרגלי התזונה. זאת, במטרה לספק לעובָּר ולגופה שלה את כל אבני הבניין החשובות להתפתחות תקינה. אחת ההמלצות המוכָּרות ביותר לנשים בהיריון נוגעת לצריכה מוגברת של ברזל – פי שניים מהכמות הרגילה המומלצת לאישה שאינה הרה. אך מה קורה לאחר הלידה? האם גם אז חשוב לשמור על צריכה גבוהה יחסית של ברזל? בהחלט כן.
מדוע הברזל חשוב כל כך בתקופת ההיריון ולאחר הלידה?
הברזל הוא אחד היסודות הנפוצים ביותר בטבע, ואחד המרכיבים החיוניים בתהליך בניית הגוף. הוא נמצא בגופנו, בין היתר, בחלבון ההמוגלובין – החלבון אשר מהווה חלק חשוב מכדוריות הדם האדומות, וזה אשר למעשה מאפשר להן לשאת את החמצן אל האיברים השונים, דרך מחזור הדם.
ככל שרמות הברזל בגוף נמוכות יותר (כלומר: הריכוז שלו בחלבון ההמוגלובין נמוך), כך יכולת נשיאת החמצן וכושר פיזורו בגוף נפגעים. במילים אחרות, שיעור נמוך של ברזל בגוף פוגע ישירות באספקת החמצן לכלל איברי הגוף. התוצאה: קבוצה של סימנים ותסמינים אשר ידועים בשם אנמיה, מחלה שיכולה לגרום לעייפות כרונית, עצבנות, חולשה, סחרחורות, נשירת שיער ועוד.
כאשר מדובר בנשים בהיריון, עניין זה מקבל משנה תוקף: האישה צריכה להבטיח כי רמת הברזל שהיא צורכת תספיק הן לגופה שלה והן לגופו של העובר. צריכה שאינה גבוהה מספיק עלולה להביא להיווצרות אנמיה בגוף התינוק ובגופה שלה.
כל אלו מבהירים עד כמה חשובה צריכת ברזל בהיריון, אך מסתבר כי חשיבות זו אינה פוחתת גם לאחר הלידה: בשבועות הראשונים שלאחר הלידה, חשוב מאוד להקפיד על צריכת ברזל בכמות מספקת, כדי להעניק לעולל הקטן את אבני הבניין החשובות גם דרך חלב האם. כך תבטיח האם הטרייה כי תינוקה יזכה לערכים התזונתיים החשובים לו, באחת התקופות החשובות ביותר בהתפתחותו.
מהו מינון הברזל הנכון לאחר הלידה ובאילו דרכים ניתן לעשות זאת?
כאמור, חשוב מאוד להמשיך בצריכת ברזל גבוהה (במידה כמובן) גם לאחר הלידה, בדגש על שלבי ההנקה. על פי הנחיית משרד הבריאות, יש ליטול ברזל החל מהחודש השלישי להריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה.
כעת יש לבחון איך ניתן לספק את צריכת הברזל באופן יומיומי בצורה קלה ונוחה. מדובר על כמות ברזל לא מבוטלת המצריכה שינוי משמעותי בתפריט היומי.
ככלל, ניתן לצרוך ברזל בשתי דרכים עיקריות: על ידי אכילת מאכלים עשירים בברזל, ועל ידי נטילת תוסף ברזל. ההמלצה היא לשלב בין שני הכלים הללו יחד, כדי להגיע בצורה הקלה ביותר לשיעור הרצוי.
אלו כמה מהמזונות המכילים כמויות גדולות של ברזל:
- לחם מלא
- מוצרים מדגנים מלאים
- פירות יבשים
- אגוזים ו'פיצוחים'
- ירקות ירוקים רבים: תרד, עלי סלק, פטרוזיליה, שמיר, כרוב ניצנים ועוד
- שומשום ומוצריו (טחינה, חלבה וכדומה)
- אצות ים
אמנם כמות הברזל במזונות אלו גדולה מאוד יחסית, אך קשה מאוד להגיע בדרך זו בלבד לכמות הרצויה. לכן, עומדים לרשות האישה תוספי ברזל בריכוז גבוה, כך שנטילת טבלייה אחת תספיק כדי להגיע לרמה היומית הנדרשת.
אחד מהתוספים הללו הוא פריפול מבית כצט. פריפול הינה תרופה למניעה וטיפול באנמיה ומתוות לנשים בזמן ההריון ובתקופת ההנקה, פריפול ממולץ ליטול עם המזון להתאמה מושלמת לשגרה היומית, הטבלייה רכה, ניתנת לנטילה בבליעה או בלעיסה ומבטיחה מיעוט תופעות לוואי במערכת העיכול. בכל טבלייה 100 מ"ג ברזל וכן שיעור גבוה של חומצה פולית בהתאם להמלצת משרד הבריאות ומסייעת להתפתחות תאי הדם האדומים ולמניעת אנמיה.