במקביל להקפדה על התזונה, יש לוודא כי גופה של אשה לאחר לידה מקבל את אספקת הברזל הדרושה לו באמצעות נטילת תוספי ברזל. זאת, מכיוון שלעיתים הבעיה אינה בכמויות הברזל שנצרכות, אלא ברמת הספיגה של הברזל בגוף.
תופעות כמו עייפות כרונית, כאבי ראש ועצבנות אחרי לידה לא תמיד חולפות מאליהן – ועלולות לנבוע מאנמיה. שימוש בקומפלקס הברזל של כצט בעירוי תורם לשיפור מהיר בתחושת היולדת ומאפשר לה לחזור הביתה עם תינוק חדש – וכוחות מחודשים
עייפות יתר ואנמיה אחרי ההיריון והלידה:
עייפות יתר, חולשה ודכדוך הן תחושות מוכרות היטב לנשים לאחר לידה. במקרים רבים מדובר בתופעה טבעית וחולפת, שנובעת מהשינוי הפתאומי בשגרת החיים, מחוסר בשעות שינה ומהצורך לדאוג לרך הנולד בכל שעות היממה. עם זאת, לעתים אלו סימפטומים שמקורם באנמיה – ובמקרה זה הם דורשים התייחסות וטיפול מידי.
אנמיה – מצב בו הגוף סובל מרמה נמוכה של המוגלובין בדם עקב מחסור בברזל – נפוצה בקרב נשים בהריון והיא עלולה להחמיר לאחר הלידה, במיוחד במקרים בהם חוותה האישה לידה טראומטית שלוותה באיבוד דם ניכר. מלבד תחושת עייפות כרונית, עלולה האנמיה להתבטא גם בכאבי ראש, בחום נמוך, בחיוורון, בעצבנות וקשיי ריכוז, בקוצר נשימה או בדופק מהיר ובסחרחורות. במקרים קיצוניים עלולה האנמיה לגרום גם להפרעות במערכת העיכול ולנשירת שיער.
תופעת נשירת השיער לאחר הלידה, יכולה להיגרם מכמה סיבות, כאשר המרכזיות בהן: היא תוצאה של שינויים הורמונאליים שעוברת האישה בזמן ההיריון ואחריו, וכן כתוצאה מאיבוד דם בזמן הלידה שמוביל למחסור בוויטמינים, ברזל ומינרליים חיוניים לגוף. מידע נוסף וטיפים כיצד להימנע מהחמרת הנשירה לאחר הלידה באתר של ד"ר אלכס גינזבורג.
המחסור בברזל עלול להוות זרז לזיהומים בגוף היולדת, והוא אף מעלה את הסיכון לדיכאון אחרי לידה. אנמיה ניתנת לאבחון באמצעות בדיקת דם פשוטה, והטיפול בה משפר באופן ניכר את איכות חייה של האישה.
כיצד לטפל באנמיה לאחר לידה?
חשוב מאוד להקפיד כי התזונה של אישה לאחר לידה תכלול מזונות עשירים בברזל כגון מזון מן החי, דגנים מלאים, קטניות, ירקות ירוקים ואגוזים. על מנת להגביר את ספיגת הברזל בגוף, מומלץ להקפיד על הפרש של שעתיים בין אכילת מזונות עתירי ברזל לבין צריכת מוצרי חלב, קפה או תה.
במקביל להקפדה על התזונה, יש לוודא כי גוף האישה מקבל את אספקת הברזל הדרושה לו באמצעות נטילת תוספי ברזל. זאת, מכיוון שלעיתים הבעיה אינה בכמויות הברזל שנצרכות, אלא ברמת הספיגה של הברזל בגוף. לקריאה נוספת על צריכת ברזל בהריון ואחריו
עירוי ברזל, הדרך המהירה להתאושש מאנמיה
אחת הדרכים היעילות ביותר להגברת כמות הברזל הנספגת הגוף היא באמצעות עירוי ברזל, כדוגמת אמפולות הברזל של כצט המכילות הרכב ייחודי של קומפלקס ברזל הניתן בעירוי תוך ורידי, ותורם לשיפור מהיר בהרגשת האישה ולשמירה על רמת המוגלובין יציבה לאורך זמן.
מתן ברזל דרך הוריד מהווה חלופה אפקטיבית לכדורי הברזל ולזריקות ברזל חוזרות ונשנות. על ידי עירוי אחד או שני עירויים לכל היותר, ניתן לטפל בבעיית האנמיה ולספק לגוף את מנת הברזל הדרושה לו. זאת בעוד הטיפול בכדורים עשוי להמשך בין שלושה חודשים לחצי שנה. המבנה הייחודי של הפרינג'קט תורם להפחתת תופעות לוואי כגון עצירות, שלשול ובחילות. השימוש בו מפחית את הסיכוי לרעילות ועל כן הוא בטוח יותר משאר תכשירי הברזל הנפוצים בשוק.
מחקרים קליניים הוכיחו כי נטילת הברזל דרך הווריד גורמת לתגובה מהירה יותר של הגוף מאשר נטילתו דרך הפה. עירוי ברזל יעיל לטיפול גם בחולים לפני דיאליזה, לנשים הסובלות מדימום ווסתי חזק ולאוכלוסיה הסובלת מדלקות מעיים קשות כגון קרוהן וקוליטיס.
מתן העירוי מתבצע במרפאה או בבית החולים. לנתינת עירוי ברזל ליולדת עוד בעת שהותה בבית החולים – מיד לאחר הלידה – יתרונות רבים. כך, מצבורי הברזל החסרים לגופה מתמלאים תוך דקות ספורות, והיא נשלחת לביתה עם התינוק החדש – וגם עם כוחות מחודשים שכה דרושים לה לטיפול בו.