בחילות, חומצה פולית ומה עוד מחכה לך בשליש הראשון של ההריון?

מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 2 במאי 2019
תאריך עדכון: 24 בינואר 2024

"הריון זו לא מחלה" אוהבים לצטט חברים ובני משפחה, אך למרות זאת השליש הראשון שלו יכול להיות לא קל. יחד עם זאת כדאי להכיר את תופעות להוואי שמצפות לך בתקופה זו ואת כל הכלים שעומדים לרשותך למען המשך הריון תקין ובריא

ההריון שלך מתחלק לשלושה חלקים עיקריים: השליש הראשון, השליש השני והשליש השלישי. בשליש הראשון אמנם ההריון שלך אינו נראה כלפי חוץ, אך בתוך הרחם מתחיל תהליך התפתחות מואצת. מרגע שהביצית המופרית משתרשת ברחם, מתחיל תהליך מהיר של התפצלות תאים. נוצרת שלייה, שאחראית על הזנת העובר במהלך ההריון, ובשבוע החמישי להריון, מספר ימים לאחר שערכת בדיקת הריון ביתית, מתחילה לתפקד גם מערכת הדם של העובר.

אחד השבועות הקריטיים להתפתחות העובר בשליש הראשון הוא השבוע השישי, שמתחילה להתפתח כל המערכת העצבית של העובר והלב. בשבוע זה גם תוכלי לראשונה לצפות בדופק העובר במכשיר האולטרה סאונד. חשוב לזכור: כדי לתמוך בהתפתחות עצבית תקינה של מערכת העצבים של העובר, משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף חומצה פולית החל משלושה חודשים לפני ההתעברות ועד לסוף השליש הראשון. מחקרים מראים כי מחסור בחומצה הפולית פוגע ביצירת DNA ובחלוקה התקינה של התאים ועשוי לגרום למומים בעמוד השדרה ובמערכת העצבים של העובר.

 

אז אלו תופעות מחכות לך בשליש הראשון?

  • בחילות והקאות:
    80% מכן יסבלו מבחילות והקאות במהלך השליש הראשון. הרפואה המערבית עדיין לא פיצחה את הגורמים המדויקים לכך, אך קיימת סברה שהם קשורים לעלייה ברמת ההורמון פרוגסטרון. נהוג לכנות אותן "בחילות בוקר", אך למעשה הן יכולות להופיע בכל שעות היממה.
    איך מתמודדים? ניתן להיעזר במציצת לימון או ג'ינג'ר, אכילת ארוחות קטנות ורבות, שתיית סודה והימנעות ממאכלים שומניים או מתובלים. כמו כן, מומלץ להקפיד של שתיית מים, במיוחד למי שסובלת מהקאות.
  • דימום:
    כ-25% מהנשים סובלות מדימום במהלך השליש הראשון, וכן בשלבים מוקדמים של ההריון עלולים להופיע כתמי דם קלים המעידים על כך שהעובר נקלט ברחם.
    איך מתמודדים? לרוב מנוחה ושתיית מים יעזרו. במקרה של דימום כבד, התכווצויות או כאבי בטן חדים, כדאי ליצור קשר עם הרופא.
  • רגישות מוגברת בשדיים:
    כאבים ורגישות יתירה בשדיים, מאפיינים את שלבי ההריון הראשונים. הסיבה לרגישות באזור זה, היא שינויים הורמונאליים שמכינים את תעלות החלב להזין את תינוקך עם הלידה.
    איך מתמודדים? לבישת חזייה במידה גדולה מהרגיל עשויה לעזור לך להרגיש יותר בנוח וכן הימנעות מקפיצות, ריצה וכדומה.
  • עצירות:
    כתוצאה מהפרשה מוגברת של פרוגסטרון מואטת תנועת שרירי מערכת העיכול.
    איך מתמודדים? אכלי יותר סיבים תזונתיים ושתי יותר נוזלים. פעילות גופנית מתונה (בהתאם להמלצות הרופא) יכולה לעזור גם היא.
  • עייפות:
    ההתפתחות המהירה של העובר שבתוכך מצריכה אנרגיה רבה מהגוף, לכן נשים רבות חשות עייפות מוגברת במהלך השליש הראשון.
    איך מתמודדים? דאגי לישון כ-7 עד 9 שעות שינה בלילה והקפידי ליטול תוסף ברזל בכדי למנוע עייפות כתוצאה מאנמיה או מחוסר ברזל. לנוחותך, ניתן ליטול ברזל וחומצה פולית בטבלייה אחת באמצעות פריפול, תוסף ברזל וחומצה פולית.

 

חשוב לזכור! הופעה או אי הופעה של כל אחת מתופעות אלו אינה מעידה על תקינות ההריון. אם את יורדת במשקל או מרגישה רע עד כדי פגיעה בתפקודך היומיומי, רצוי לפנות לייעוץ עם רופא הנשים.


הידעת שחומצה פולית חשובה להתפתחות השפה?

מחקר חדש שהתפרסם בנורבגיה, בחן כ-40,000 ילדים בני שלוש. מהמחקר עולה כי שימוש בתוספי חומצה פולית בשלבי ההריון המוקדמים, מקטין את הסיכון לעיכוב חמור בהתפתחות השפה בילדים בגיל זה.
לכתבה המלאה

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות