סוגי דיכאון ודרכי טיפול

1 בינואר 2017
דיכאון וחרדה

רבים מרגישים לפעמים ש”יום ראשון דיכאון”, אך מה ניתן לעשות אם במהלך כל השבוע אתם מרגישים מדוכדכים ועצבניים? כך תדעו אם אתם סובלים מדיכאון ותלמדו כיצד ניתן להתגבר עליו בצורה יעילה.

במשך אלפי שנים היה נהוג לחשוב כי דיכאון הוא רוח רעה או שד שתוקפים את האדם, וניסו לפתור אותו באמצעות טקסי גירוש שדים. כיום יודעים שמדובר בהפרעה נפשית נפוצה שניתנת לטיפול. כ-5.5% מהישראלים סובלים וחווים דיכאון ובארצות הברית כל אדם תשיעי סבל במהלך חייו מתסמיני דיכאון קליני. אמנם תחושות זמניות של עצבות ודכדוך הן נורמאליות וטבעיות, אך אם אתם סובלים מתחושות אלו ללא סיבה ובתדירות גבוהה, והן מפריעות לכם לתפקוד היום יומי, ייתכן שמדובר בדיכאון.

 

סוגי דיכאון:

כל סוגי הדיכאון מלווים בתחושות עצבות וריקנות, אך קיימים ביניהם הבדלים שונים. נהוג לסווג את הדיכאון לשלושה סוגים מרכזיים:

  • דיכאון קליני (דיכאון מז’ורי): מונע מהאדם ליהנות מפעולות שבעבר הסבו לו הנאה. סוג זה של דיכאון פוגע בתחושות ההערכה והביטחון העצמי ויכול להופיע מספר פעמים במהלך החיים. לפעמים מתבטא בצורה של התקף חרדה .
  • דיכאון חרדתי (דיסטימיה): מצב של דיכאון וחרדה מאופיין במצב רוח מדוכדך או רגזני, ירידה בתיאבון או אכילת יתר ושינה מוגזמת. דיכאון חרדתי פוגע בתפקוד ובתחושה הטובה ויכול להימשך שנים רבות.
  • דיכאון דו-קוטבי (הפרעה מאנית-דיפרסית): הפרעת מאניה דפרסיה היא הפרעה המשלבת בין דיכאון להתרוממות רוח מוגזמת, שמתחלפים לעיתים קרובות. התופעה מתאפיינת בערנות מוגזמת, מחשבות מבולבלות ושיפוט לקוי.

בדיקת נוירופרמג’ן

אבחון מקצועי ובחירת הטיפול המתאים ביותר לדיכאון:

בדיקת נוירופרמג’ן מבית כצט מאפשרת לכם באמצעות בדיקה גנטית להתאים את התרופה המתאימה ביותר (מבין 52 תרופות פסיכיאטריות הנפוצות ביותר לשימוש שיגרתי), המידע המתקבל מהבדיקה עשוי להעניק למטופל את אופן הטיפול האידיאלי עבורו עם מקסימום הצלחה טיפולית ומינימום תופעות לוואי.


תסמיני דיכאון

האם אתם סובלים מדיכאון?

כדי לדעת האם אתם סובלים מדיכאון תוכלו להיעזר במבחן קצר שמבוסס על ספר האבחנות האמריקאי DSM שמוציאה לאור האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה. שאלו את עצמכם – האם אתם סובלים מהסימפטומים מהרשימה במשך שבועיים רצופים או יותר. אם כן, רשמו לעצמכם תסמינים אתם סובלים:

  • מצב רוח מדוכדך במשך רוב שעות היום.
  • הפחתה משמעותית בעניין והנאה במרבית הפעולות השגרתיות.
  • אכילה בעייתית: הפחתה משמעותית במשקל ללא עשיית דיאטה, ותיאבון מופחת או מוגבר.
  • פגיעה בשינה: משך השינה ירד או עלה באופן משמעותי.
  • אי שקט מוטורי או פסיביות וכבדות מוטורית.
  • תשישות או אובדן אנרגיה.
  • תחושות חוסר ערך או אשמה.
  • פגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז והקשב או הססנות מוגברת בקבלת החלטות.
  • מחשבות חוזרות ונשנות על מוות או פחד ממוות, מחשבות אובדניות או ניסיונות אובדניים.

אם אתם סובלים מחמישה סימפטומים או יותר מהרשימה ייתכן שאתם סובלים וחווים דיכאון. אל תחששו לפנות לרופא המשפחה ולהתייעץ איתו האם לפנות לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי כדי להתמודד עם התופעה.


דיכאון – כיצד ניתן לטפל?

כדי להתחיל להתגבר על דיכאון חשוב להכיר את דרכי הטיפול הנפוצות בו. קיימות מספר דרכים להתמודדות עם הדיכאון, ובמרבית המקרים ניתן לשלב ביניהן:

  • טיפול פסיכולוגי – באמצעות טיפול פסיכולוגי ניתן לזהות את הגורמים ההתנהגותיים והפסיכולוגיים לדיכאון ולטפל בהם. קיימים מגוון סוגי טיפול פסיכולוגי שנחשבים ליעילים בצורה דומה, בין הנפוצים שבהם טיפול קוגנטיבי-התנהגותי שמשפיע על המחשבות וההתנהגות, וטיפול פסיכודינאמי שמשפר את המודעות של המטופל לגבי קונפליקטים.
  • טיפול תרופתי – רבים מהסובלים מדיכאון נעזרים בתרופות כדי לשפר את מצבם. רופאי משפחה ופסיכיאטרים יוכלו להמליץ לכם על תרופות פסיכיאטריות לטובת טיפול בדיכאון וחרדה, שמסייעות לשיפור המצב על ידי שינוי האיזון במוח – בעיקר של נוירוטרנסמיטרים הקשורים בתחושת הדיכאון, כמו סרוטונין, דופאמין ונוראדרמלין – וכך מסייעות להתגבר על דיכאון. התרופות מסייעות למרבית האנשים הסובלים וחווים דיכאון, ופועלות בתוך כמה שבועות. יש לציין כי לטיפול התרופתי תופעות לוואי, אך כיום ישנן כמה ‘משפחות’ של תרופות שלכל אחת מהן תופעות לוואי חמורות פחות. כך למשל, התרופות הטריציקליות (TCA) כמעט לא נמצאות בשימוש כיום, בוודאי שלא כטיפול ראשוני, מאחר שתופעות הלוואי שלהן רבות וחזקות; תרופות ה־SSRI הן תרופות שכיחות מאוד בטיפול בדיכאון כיום, אם כי יש גם להן יחסית הרבה תופעות לוואי (אך במידה פחותה בהשוואה ל־TCA); תרופות ממשפחת ה־SNRI נחשבות לחדשות יחסית, אפקטיביות ובעלות תופעות לוואי מעטות יותר, ולכן השימוש בהן הפך נרחב בשנים האחרונות. כך או כך, התופעות השכיחות ביותר הן בחילות, כאבי ראש והפרעות בתפקוד המיני. לפני שנוטלים את אחת מהתרופות חשוב להתייעץ כמובן עם רופא המשפחה שלכם או עם הפסיכיאטר.
  • טיפול טבעי בחרדה ודיכאון – עם השנים התברר כי גם טיפולים טבעיים שונים יכולים לסייע בשיפור המצב ובהתגברות על דיכאון קליני ועל חרדה. טיפול אלטרנטיבי בדיכאון יכול לכלול שימוש בצמחי מרפא (כורכומין, אשווגנדה ופרע מחורר – היפרקום בשמו המדעי – התבררו ככאלו שעשויים לסייע לאנשים הסובלים מדיכאון); טיפול בעזרת אנשי מקצוע מעולם הרפואה המשלימה, כמו מדקרים סיניים, מסאז’יסטים ועוד יסייע לשיפור התחושה הכללית במקרים רבים; עריכת מדיטציות באופן קבוע יכולה לסייע גם היא בהתמודדות עם דיכאון; טיפולים פסיכולוגיים המכוונים למטרה זו, ואשר נעשים על ידי מומחים לטיפול בדיכאון, יוכלו גם הם לתרום לתחושה טובה; הנעת הגוף וספורט תעזור מאוד להרגשה הכללית – גם אם בדיכאון קשה מאוד לקום מהמיטה, לנוע ולחלץ עצמות; תוספי תזונה, כאלו המכילים אומגה 3, ויטמין C ו־ויטמין B למשל, עשויים אף הם לסייע לאנשים הסובלים מדיכאון. לצד כל אלו חשוב לזכור כי ישנם גם דברים שכדאי להימנע מהם: שתיית קפה, בייחוד בכמויות גדולות, עשויה להזיק; אכילה לא סדירה ולא נכונה תעיק גם היא על הגוף ועל התחושה; וסדר יום לא מאורגן, נעדר שגרה מבורכת, יכביד גם כן על הנוטים לדיכאון. ככלל, הקפדה על אורח חיים בריא ומסודר תהיה התרומה הבסיסית והחשובה ביותר שתוכלו לספק לגוף בהתמודדותו עם הדיכאון.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות