חומצה פולית למען התפתחות תקינה של שפת ילדכם

13 בדצמבר 2018

כולם יודעים שנטילת חומצה פולית לפני ההיריון ובמהלכו מפחיתה את הסיכון למומים בעובר, אך מחקר שנערך לאחרונה בנורבגיה גילה כי החומצה הפולית תורמת גם להתפתחות תקינה של השפה אצל פעוטות. הכול על התהליך שקורה לפני שמגיעה המילה “אמא”

כל אישה שמתכננת להביא ילדים לעולם, שומעת מהרופא שלה על חשיבותה של החומצה הפולית לבריאות העובר. ידוע שנטילת חומצה פולית לפני ההיריון ובמהלך השליש הראשון מסייעת למניעת מומים בתעלה העצבית אצל העובר, ורופאי הנשים מעודדים את הנשים בגילאי הפוריות לנטול חומצה פולית, כמו חומצה פולית מסדרת לאם, באופן שוטף. כעת מתברר כי יש סיבה נוספת להקפיד על נטילת חומצה פולית בשלבי ההיריון המוקדמים – הדאגה להתפתחות תקינה של השפה אצל ילדים.

 

מתי הוא כבר יגיד “אבא”?

מהיום הראשון לחייו, התינוק הוא יצור תקשורתי ומתחיל את תהליך רכישת השפה. הוא קולט את הצלילים של השפה ואת האינטונציה (הניגון), ומגיב בקולות משלו. בסביבות גיל שלושה חודשים מתחיל התינוק להשמיע קולות מכוונים בתגובה לקולות של המבוגר. זהו שלב ההמיה, ותוך כדי כך מתפתחים קשר עין ואינטראקציה בינו לבין הוריו.

בסביבות גיל חצי שנה מתחיל התינוק ליזום את האינטראקציה הקולית. אם לפני כן היו הצלילים שהשמיע רק ניסוי קולי, עכשיו מתחיל התינוק גם לכוון את הצלילים. יתכן שבהתחלה הוא יקרא גם לאם וגם לאב “אבא”, אבל כשיבין שרק מהאב הוא זוכה לתגובה, הוא ימשיך להשתמש במילה הזאת רק כלפי האב וימצא את המילה האחרת על מנת לקבל תגובה מהאם.

אוצר המילים של תינוק בן שנה מונה בסביבות שלוש עד שש מילים מסביבתו הטבעית. המאפיין העיקרי של המילים הראשוניות, הוא שהן קונקרטיות ומוחשיות וגם הברה אחת למשל “מא” במקום “אימא”, שנאמרת בהקשר הנכון נחשבת למילה.

בין גיל שנה לשנתיים התינוק רוכש מילים נוספות, בעיקר שמות עצם, מעט פעלים ומילות הפעלה ושליטה, כמו: בוא, לא, בקבוק וכדומה. בסביבות גיל שנתיים מתחילים להישמע צרופים של שתי מילים, שמהווים התחלה של התפתחות מבנה משפט.

בגיל שלוש, השפה של הפעוט כבר קיימת. אוצר המילים שלו כולל שמות עצם, פעלים ומושגים. הוא יודע לבנות משפט, הוא יכול לשאול שאלות, הוא מדבר על דברים שקרו או שיקרו (לדוגמא: סיפור על מה שקרה בגן), ומעכשיו הילד ישכלל ויעשיר את השפה שלו.

 

איך החומצה הפולית יכולה לעזור?

מחקר חדש שהתפרסם בנורבגיה, בחן כ-40,000 ילדים בני שלוש. מהמחקר עולה כי שימוש בתוספי חומצה פולית בשלבי ההיריון המוקדמים, מקטין את הסיכון לעיכוב חמור בהתפתחות השפה בילדים בגיל זה. הממצאים הללו מצטרפים למה שכבר ידוע על היתרונות בנטילת חומצה פולית בהריון, בהם הקטנת הסיכון לפגמים בהתפתחות העצבית בכלל ובתעלה העצבית בפרט.
על פי תוצאות המחקר, ילדים שאימותיהם נטלו חומצה פולית במהלך ההיריון, היו בסיכון נמוך מהממוצע לפתח ליקוי חמור או ליקוי מתון בהתפתחות השפה.

 

מהי חומצה פולית?

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת ויטמיני B, שמסייע להתפתחות תקינה של תאים בגוף. משרד הבריאות ממליץ לכל אישה בגיל הפוריות, ובמיוחד לנשים לפני או במהלך הריון, לצרוך כדור חומצה פולית שמכיל 400 מק”ג ביום. המלצה זו נובעת ממחקרים שגילו כי החומצה הפולית מפחיתה ב-70% את הסיכון למומים מולדים בתעלה העצבית של העובר. כמו כן, צריכה של חומצה פולית באופן קבוע, מסייעת בהפחתת הסיכון למחלות לב, מניעת אנמיה, הפחתת הסיכון לסרטן, סיוע בשמירה על התפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר ועוד.

חומצה פולית נמצאת גם במזונות שונים, כמו עלי תרד, אפונה, תותים, גרגירי חומוס ועוד. החומצה הפולית שבמזון נקראת “פולאת” ויכולת הספיגה שלה נמוכה מזו שנמצאת בתוספי התזונה. משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף תזונה, כמו חומצה פולית מסדרת לאם, בנוסף לצריכת מזון המכיל חומצה פולית, שכן רק תוסף התזונה נספג באופן מלא בגוף. נשים הרות או מניקות לאחר לידה יכולות להיעזר בתוסף תזונה ייחודי לנשים בהיריון שנקרא פריפול, שמכיל חומצה פולית וברזל שמתאים לנשים שסובלות מחוסר ברזל בהיריון.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1104494

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות