חומצה פולית, מעקב ביוץ ועוד הכנות לקראת הריון

15 באפריל 2019
מדד גליסון

ההחלטה להיכנס להריון היא צעד מאוד מרגש, שאצל נשים רבות גם מעלה שאלות רבות: כיצד להכין את הגוף בצורה נכונה, כיצד לסייע לתהליך ההתעברות ובאיזה שלב כדאי להתייעץ עם רופא הנשים. לפניכם המדריך המלא להכנת הגוף לקראת הריון

היום שבו החלטת להיכנס להריון משול ליציאה למסע שאורכו כשנה ובסופו תזכי לחבק את תינוקך. לתקופה שלפני ההתעברות יש חשיבות רבה לבריאותך במהלך ההריון, לבריאות העובר ולפוריות, לכן כדאי להכיר את כל הדרכים להכין את גופך למסע מאתגר ומספק זה.

 

מעקב אחרי הביוץ

כדי לזהות את ימי הביוץ שלך רצוי להתחיל ולבצע רישום של יום קבלת המחזור ויום סיומו בכל בחודש. לאחר שלושה חודשי מעקב תוכלי לזהות אם מחזורך סדיר, כלומר יש מרווח זהה של ימים בין אחד לשני, או שאינו סדיר. במחזור סדיר ניתן להניח כי יום הביוץ מתרחש בכל חודש באותו הזמן. קיימות מספר שיטות לזיהוי יום הביוץ עצמו:

  • שיטת חום השחר: בשיטה זו עליך לבצע מדידת חום בכל בוקר כשאת מתעוררת, מתוך הנחה כי ביום הביוץ חום גופך יעלה בכחצי מעלה עד מעלה.
  • מעקב אחרי הפרשות: לקראת הביוץ משתנה מרקם וצבע ההפרשות מהנרתיק, ולכן מעקב של מספר חודשים יכול לעזור בניבוי יום הביוץ
  • רכישת ערכת ביוץ: ניתן להיעזר בערכת ביוץ שניתנת לרכישת בבתי המרקחת שמנבאת די ביעילות את יום הביוץ המדויק. החיסרון היחיד הוא עלותה הגבוהה.

 

תזונה נכונה

לתזונה נכונה בתקופה שלפני הכניסה להריון יש השפעה גם על מידת הפוריות וגם על בריאות העובר. לכן מומלץ לפעול לפי ההמלצות הבאות:

  • צרכי חומצה פולית: מחקרים מצאו כי נטילת 400 מק”ג של חומצה פולית, שלושה חודשים לפני הכניסה להריון ועד שלושה חודשים אחרי הכניסה להריון, מונעת מומים עצביים בעוברים. מכיוון שקשה מאוד להשיג כמות כזו של חומצה פולית ממזון, משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף תזונתי בעל מינון המתאים להריון, כמו חומצה פולית מסדרת לאם.
  • אכלי מספיק פירות וירקות: לפני ההריון ובמהלכו, חשוב לספק לגוף מגוון ויטמינים ומינרלים כדי לחזקו. הוסיפי לכך גם אגוזים וזרעים המכילים אומגה 3, שמסייעת להתפתחות העובר ותורמת גם לבריאותך.
  • הימנעי ממזון מעובד וממרגרינה: מזון מעובד או מאפים תעשייתיים שמכילים מרגרינה עשויים להפריע לתפקודו התקין של הגוף ולעכב כניסה להריון. במהלך ההריון, שומנים תעשייתיים יכולים להגביר את הסיכון להתפתחות רעלת ולעלייה חדה במשקל.
  • הימנעי מהרגלים מזיקים: לפני כניסה להריון רצוי להימנע משתיית אלכוהול, עישון וצריכת סמים. חומרים אלו עשויים לשבש את מנגנוני הפוריות של הגוף, וכן לגרום נזק לעובר. חשוב לזכור: לעיתים עוברים מספר שבועות הריון עד שמורגשים הסימנים הראשונים ומגיע האיחור במחזור.
  • פעילות גופנית: אם אינך מבצעת פעילות גופנית באופן סדיר, רצוי מאוד להתחיל טרם הכניסה להריון. לאחר הכניסה קשה מאוד להתחיל בפעילות חדשה, ואף מרבית הרופאים ממליצים להמתין עם תחילת פעילות חדשה עד לסוף השליש הראשון. פעילויות מומלצות להריון הן: שחייה, הליכה, יוגה, פילאטיס וכדומה. מעבר ליתרון הבריאותי, הפחתת משקל עודף מסייעת לחיזוק הפוריות ומקלה על הכניסה להריון.

מתי להתייעץ עם הרופא?

רצוי להתייעץ עם רופא הנשים במקרים הבאים:

  • אם את נוטלת תרופות מרשם באופן קבוע
  • אם הינך סובלת ממחלות שונות, כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, אנמיה, קרישיות יתר או מחלות מין
  • אם במסגרת עבודתך הינך נחשפת לחומרים רעילים, כמו קרינה או חומרי הדברה
  • אם נכנסת להריון

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות