צעד ראשון בטיפול בקמטים שמירה על הנקבוביות

28 באוגוסט 2018

האם אתם סובלים ממראה עור רפוי שאינו אחיד? יתכן ומדובר בנקבוביות פעורות. זו גם אחת מתופעות הלוואי של הגיל, כמו הקמטים, וגם בה ניתן לטפל על ידי הקפדה על הרגלי טיפוח והיגיינה של עור הפנים. איך מתחילים? הצעד הראשון הוא להימנע מהשמש

העור שלנו מורכב ממאות אלפי נקבוביות, שנמצאות בצפיפות הגבוהה ביותר באיזור הפנים. הנקבוביות הן למעשה פתחים קטנטנים בעור שדרכם מופרשים חלב או זיעה מהבלוטות, וכן מכל נקבובית יוצא זקיק שערה. כאשר בלוטות החלב עובדות בצורה מוגברת, הנקבוביות מתרחבות קצת כדי לאפשר את ניקוז החלב, מה שגורם להן להיראות פעורות. בדרך כלל רואים נקבוביות פעורות במצח, בלחיים, בצדי האף ובסנטר.

שימו לב: נקבובית שהפכה לפעורה אינה יכולה לחזור למצבה הקודם, שכן היא איננה שריר ואיננה יכולה להתכווץ בחזרה. נקבוביות פעורות הן אחד הסימנים הראשונים להזדקנות העור, כשאחריהן מופיעים קמטוטי ההבעה, נפילת העור בלחיים ובסנטר והקמטים.

בהתחלה לכולנו יש עור חלק כמו של תינוק

אצל תינוקות וילדים עור הפנים נראה חלק וצח. בגיל זה כבר יש להם יש נקבוביות אך בלוטות החלב עדיין לא פעילות, לכן העור שומר על זוהר. בגיל ההתבגרות מתחילה פעילות מוגברת בבלוטות החלב בשל השינויים ההורמונלים והעליה ברמת הורמון הטסטוסטרון, דבר שגורם לחלב להתפזר על פני העור ולאגור בתוכו תאי עור מתים, שומן וליכלוך. האקנה שמופיע בגילאים אלו נובע לגוב מתגובה דלקתית של העור לפעילות היתר של בלוטות החלב.

ככל שעור הפנים מתבגר הוא מאבד מהאלסטיות שלו והנקבוביות בולטות יותר לעין. כמו כן, עם השנים גם שערות הפנים מתעבות ומבליטות את הנקבוביות.התופעה הזאת שבה עור הפנים נראה מחורר ורפוי נקראית “נקבוביות פעורות” ומופיעה בעיקר אצל אנשים עם עור פנים שמן בגילאי 23 ומעלה.

למעשה אין טיפול יעיל לנקבוביות מורחבות מלבד טיפול מניעתי, כלומר: שמירה על שגרת היגיינה וטיפוח של עור הפנים מגיל צעיר תמנע נקבוביות מורחבות וקמטים בגיל מבוגר.


הפיתרון: שגרת טיפוח וניקיון של העור

נקבוביות מורחבות עשויות להופיע בשל חשיפה לא מבוקרת לקרניים האולטרה סגולות של השמש, פעילות יתר של בלוטות החלב גם בגיל מבוגר או כתוצאה מגורמים גנטיים אצל בעלי עור שמן. כמו קמטים, ניתן למנוע או לפחות לדחות את הופעתן על ידי תזונה נכונה, שימוש בקרם לחות, הימנעות מעישון והימנעות מחשיפה ממושכת לשמש. כמו כן, ניתן לשמור על עור צעיר ומתוח בעזרת הפעולות הבאות:

  • הסרת איפור ונקיון העור: הנקבוביות הפעורות סופחות בקלות לכלוך ושרידי איפור, לכן חשוב להסיר את כל האיפור לפני השינה. חשוב מאוד לנקות את העור גם בבוקר, ומומלץ להימנע משימוש בחומרים המכילים אלכוהול.
  • בחרו קרם פנים שמתאים לסגור העור שלכם: קרם לחות שומני מדי שנמרח על עור שומני עלול להכביד על העור, למנוע ניקוז יעיל של חלב ולגרום לאגירת שומן ברקמת העור התורמת למראה עור נפול. לעומת זאת, קרם קל מידי שנמרח על עור יבש עשוי להשאיר את העור ללא רמת לחות מספקת ולתרום להופעת קמטים.
  • פילינג: הסרה עדינה של תאי עור מתים תורמת לשיפור המראה במקרה של נקבוביות פעורות. השימוש בפילינג מפנה את פתחי הנקבוביות ומאפשר לבלוטות השומן לדחוף החוצה את תכולת החלב שבתוכן ולמנוע סתימה של הבלוטות. מומלץ לבחור בפילינג על בסיס חומצה גליקולית או חומצה סליצילית, אלא אם מדובר על עור יבש.
  • טיפול ברטינול A: קיימים תכשירים רבים שמכילים רטינול A, אך בריכוז נמוך. הריכוז הגבוה ביותר של החומר נמצא בתכשירים רפואיים שנרשמים על ידי רופא העור או רופא המשפחה, ועלותם נמוכה באופן משמעותי לעומת התכשירים הקוסמטיים שנרכשים ללא מרשם רופא. החומצה הרטינואית שומרת על ניקיון הנקבוביות, מונעת קמטים, מבהירה את העור ומסייעת להתחדשות תאי העור. התכשירים זמינים בכל בתי המרקחת במרשם רופא.
  • טיפול אצל קוסמטיקאית: קוסמטיקאית מקצועית תנקה את הנקבוביות החסומות. בסיום הניקוי תמרח הקוסמטיקאית מסכה מכווצת שתגרום לכך שהנקבוביות לא ישארו מורחבות.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15675886

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17200942

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות