המזון שישמור עליכם מנזקי השמש

7 ביולי 2018
צרור עגבניות

הקיץ התחיל ואיתו גם הבילויים בים ובבריכה. חשיפה לשמש יכולה לגרום לקמטים, כתמים וכווית שמש. החדשות הטובות: קיימים מזונות שיוכלו להגן עליכם מהשמש ולשמור על עורכם בריא וצעיר לאורך זמן

הקיץ הישראלי מספק ימים שטופי שמש וקרינה מזיקה רבה. גם אם אתם מבלים שעות רבות בבית או במשרד, אתם בוודאי גם נחשפים לשמש בדרככם מהבית אל המשרד ובחזרה. בעוד שהחשיפה לשמש יכולה להיות נעימה ובריאה, במידה מסוימת, היא גם יכולה לגרום להזדקנות מוקדמת של העור ואף לסרטן. במהלך השיזוף גופנו נחשף למתקפת רדיקלים חופשיים של חמצן, תוצרי לוואי של חשיפה לנזקים סביבתיים, הרדיקלים משפיעים על תאי הגוף ומאיצים את תהליכי החימצון וההזדקנות. הרדיקלים פוגעים גם בשכבת הדרמיס ובמולקולות הקולגן האחראיות על הרכות והגמישות של העור ובכך הופכים אותו למקומט וחסר חיוניות. אז מה אפשר לעשות כדי ליהנות מקרני השמש מבלי להזיק לעור?

 

ליקופן: נלחם ברדיקלים החופשיים באופן טבעי

העור מגן על עצמו מפני רדיקלים חופשיים בעזרת מרכיבים הנמצאים בגוף באופן טבעי ובעזרת רכיבים תזונתיים שאנו צורכים. בין מרכיבים אלו ניתן למצוא את הליקופן – שמדענים הגדירו כנוגד החימצון היעיל ביותר. ניטרול הרדיקלים החופשיים באמצעות ליקופן מאפשר לגוף להילחם לא רק בנזקי השמש אלא גם במחלות כמו סרטן, קטרקט, זיהומים ומחלת הסוכרת. את הליקופן, אותו נוגד חימצון עוצמתי, נוכל למצוא במאכלים שונים. הוא הפיגמנט שמעניק לעגבנייה את צבעה האדום ולאשכולית האדומה את הגוון האדמדם.
אכילת עגבניות יכולה להעלות את רמת הליקופן בגוף, אבל מחקרים מראים שריכוז הליקופן ברסק עגבניות ובקטשופ הוא גבוה בהרבה מזה שבעגבניות – חצי כוס רוטב עגבניות מכילה כמות ליקופן הזהה לזו שב-5 עגבניות טריות, לכן מומלץ לשלב קטשופ ורסק עגבניות בתפריט. כדאי שתדעו: ליקופן לא נהרס בתהליך הבישול, לכן תוכלו לשלב אותו במגוון מאכלים.


אילו עוד מזונות מגנים עלינו מפני נזקי השמש?

קיימים רכיבים תזונתיים נוספים מלבד הליקופן שידועים ביכולתם לנטרל רדיקלים חופשיים ולצמצם את נזקי הקרינה. בין המזונות המומלצים:

  • ירקות ירוקים: ירקות ירוקים מכילים לוטאין, המגן על העור מפני נזקי השמש ובעיקר מפני קרינת ה-UVB, הגורמת לסרטן העור. ירקות ירוקים מכילים גם וויטמין Aהמשפר את האלסטיות של העור ומאיץ את קצב ההתחדשות שלו – כך הוא מונע תהליכי התחמצנות ושומר על עור לח ובריא.
  • דגים: דגים עשירים בסלניום, מינרל החובר לויטמין E שנמצא בגופנו ומנטרל רדיקלים חופשיים. אם אינכם אוכלים דגים, תוכלו לאכול גם כבד, שעשיר גם כן בסלניום.
  • ירקות: ירקות עשירים במגוון חומרים מזינים ונוגדי חימצון. מומלץ לאכול ירקות עשירים בויטמין C, כמו פלפל אדום וירוק, כרוב וברוקולי, שמסייע למנוע נזקים עתידיים של קרינת השמש ואף לתקן נזקים קיימים בעור.
  • אגוזים ושקדים: אגוזים ושקדים עשירים בויטמין E, נוגד חמצון רב עוצמה שמסייע לשמור על העור ואף מגן על הגוף מפני מחלות לב ואלצהיימר.

להבטיח שהגוף שלכם מוגן מהשמש עם תוספי תזונה
צריכת מזון בריא וטבעי חשובה לבריאות הכללית, אבל לא תמיד מספיקה כדי להעניק לגוף את כל המרכיבים להם הוא זקוק. קיימים תוספי תזונה נוספים שיסייעו להגן על גופכם ממגוון רחב של נזקים סביבתיים ומחלות. תוכלו להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם כדי לבחור את תוספי התזונה המתאימים לכם.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות