כיצד ניתן לאבחן ערמונית מוגדלת

כיצד ניתן לאבחן ערמונית מוגדלת

מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 1 בינואר 2013
תאריך עדכון: 16 במרץ 2024

נאלצים לקום מספר פעמים בלילה לשירותים? סובלים מכאבים וצריבה בזמן מתן השתן? אתם לא חייבים להשלים עם המצב. כל המידע על ערמונית מוגדלת והפתרונות לבעיה

ערמונית מוגדלת (פרוסטטה, בשמה הלועזי) היא תופעה נפוצה ביותר בקרב כמחצית מהגברים בני 50 ומעלה. מדובר בגידול שפיר שאינו קשור לסרטן הערמונית אך יוצר קשיים כגון: כאבים במתן שתן, עלייה בתדירות מתן שתן, מתן שתן חלש וכדומה. למרות שמדובר בפגיעה תפקודית ובהתנהלות היומיומית לא חייבים להשלים עם המצב וטיפול מתאים בזמן הנכון יכול לעכב ואף למנוע את הבעיה.

חשוב לדעת: פרולריס הינה בדיקה מולקולרית המגלה את הביולוגיה של סרטן הערמונית – היכולת לאבחן ולחזות את מידת אגרסיביות גידול סרטן הערמונית.

 

בלוטת הערמונית

היא בלוטה זכרית שצורתה ערמון הממוקמת מתחת לשלפוחית השתן. הבלוטה עוטפת את השופכה (צינור השתן) דרכה עובר השתן משלפוחית השתן החוצה, ותפקידה לייצר את הנוזל שבו נמצאים הזרעונים. בסביבות גיל 50, עם התבגרות הגוף והמערכת ההורמונלית, רמות הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) יורדות, ורמות של הורמונים אחרים עולות. שינויים אלה גורמים לריכוז מוגבר של DHT (דיהידרוטסטוסטרון) – החומר האחראי לייצור תאי בלוטת הערמונית והגורם העיקרי להגדלת הבלוטה.

 

בחנו את עצמכם:

האם הערמונית שלכם מוגדלת?

כל עוד מדובר בתהליך גדילה שפירה של הבלוטה, אין לגודלה של הערמונית משמעות רבה, אך במקרים מסוימים הערמונית המוגדלת עלולה ללחוץ על צינור השתן ולגרום להפרעות במתן השתן. גברים הסובלים מערמונית מוגדלת נאלצים להתמודד בדרך כלל עם התסמינים הבאים:

  • קושי במתן שתן
  • מתן שתן לעיתים תכופות ואי יכולת להתאפק
  • קימה בלילה מספר פעמים להטיל שתן
  • תחושה של שלפוחית מלאה מיד לאחר מתן שתן
  • ירידה בעוצמת הזרם
  • כאבים וצריבה במתן השתן
  • במקרים מסוימים תיתכן הופעת דם בשתן כתוצאה מקרעים בוורידי שלפוחית השתן

 

מומלץ לקרוא גם על בדיקת PSA לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית

 

קונבנציונלי או טבעי?

יש פתרון לבעיה

הבשורה הטובה היא שברוב המקרים של ערמונית מוגדלת, האבחנה היא שמדובר בגידול שפיר וניתן לטפל בתסמינים הנובעים ממנה. הקפדה על תזונה נכונה, דיאטה, טיפול תרופתי טבעי ובמקרה הצורך גם טיפול תרופתי יסייעו למנוע את התסמינים האלה.

תזונה נכונה ואורח חיים בריא

  • שינויים פשוטים באורח החיים, כמו פעילות גופנית, תזונה נכונה ושמירת משקל גוף תקין יכולים לעכב את תהליכי הזדקנות הגוף ולמנוע את התסמינים הנובעים מערמונית מוגדלת.
  • המעיטו באכילת חומצות שומן רוויות הנמצאות בעיקר בשומן מן החי – בבשר אדום, מוצרי חלב ושמן. חומצות אלה מעלות את רמות ה-DHT ויכולות לגרום לערמונית מוגדלת.
  • הקפידו על צריכת חומצות שומן חיוניות – ניתן לצרוך מקורות שומן טובים מאכילת דגים המכילים אומגה 3, וכן מצריכת שמן פשתן, שמן חמניות, גרעיני דלעת המכילים גם אבץ, שמן זית, אבוקדו, אגוזים ממינים שונים, שומשום (טחינה) וכן דגנים מלאים.
  • אכלו מזונות העשירים בסיבים תזונתיים כגון לחם, דגנים מלאים וקטניות. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים מבטיחה יציאות סדירות ומונעת מצבים כמו עצירות או לחילופין שלשול.
  • הפחיתו את צריכת האלכוהול, בעיקר בירה, הפוגעת בספיגת ויטמין B6.
  • הקפידו על פעילות גופנית קבועה, לפחות פעמיים בשבוע למשך שעה.

 

טיפול תרופתי

הטיפול הקונבנציונלי בבעיית הערמונית המוגדלת הוא בדרך כלל טיפול תרופתי הורמונלי. התרופות משפיעות על המערכת ההורמונלית של הגבר, אך אחת מתופעות הלוואי העיקריות של התרופות הללו היא פגיעה בתפקוד המיני. כמו כן ניתן לטפל בבעיה באמצעות תרופות אנטיביוטיות או ניתוחים כירורגיים. מטרת הטיפול התרופתי להרפות את הלחץ על מוצא שלפוחית השתן והשופכה בתוך בלוטת הערמונית ובכך להקל על זרימת השתן והתרוקנות השלפוחית.

יש לציין כי טיפול תרופתי ניתן אך ורק על ידי מרשם רופא.

 

הגישה הטבעית

היתרון הגדול בגישה הטבעית הוא היעדר תופעות לוואי כגון פגיעה בתפקוד המיני או היעדר סיבוכים שיכולים לקרות בניתוח כירורגי. כמו כן, ניתן לשלבו עם הטיפול התרופתי:

  • צמח הדקל הננסי (סופלמטו) – ידוע בסגולותיו והשפעתו על הורמון ה-DHT. לדקל הננסי יש גם השפעה משתנת, מחטאת, ו‏אנטי ספזמוטית.
  • אבץ – הערמונית מכילה ריכוז גבוה במיוחד של אבץ, יותר מכל איבר אחר בגוף. האבץ מפחית את הסימפטומים.
  • שילוב של תזונה נכונה, פעילות גופנית וטיפול טבעי באמצעות תוספי מזון עשוי לשנות את מצבכם הרפואי, וכך תימנעו מטיפולים מורכבים בעלי רמות סיכון גבוהות יותר בעתיד.
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות