מערכת העיכול של תינוקות רגישה במיוחד. בנוסף לתופעת הגזים, שנפוצה בקרב תינוקות, רבים מהם סובלים גם משלשולים, העלולים לגרום להם התייבשות. רשימת עשו ואל תעשו שתסייע לכם לטפל ביקר לכם מכל
הורים רבים חשים חוסר אונים כשתינוקם סובל מכאבי בטן, גזים או שלשולים, גם בגלל הקושי להבדיל בין סוגי היציאות השונים וגם בגלל ההרגשה שאין ביכולתם לעזור. מכיוון ששלשולים עלולים לגרום להתייבשות התינוק, חשוב שתדעו לזהות את סוג היציאה ותכירו את דרכי הטיפול בתופעה, כדי שתוכלו להקל על תינוקכם ולהוציא אותו מכלל סכנה.
שלשול או צואה תקינה – זיהוי הבעיה
הקושי לזהות שלשול נובע מכך שקיימים מספר סוגים של יציאות בקרב תינוקות, במיוחד בקרב תינוקות יונקים שיציאותיהם משתנות מעת לעת, משום שהן מושפעות מהמזון שצורכת האם. אז מתי בעצם יודעים שהתינוק באמת משלשל? שלשול מתאפיין ביציאות מימיות שמופיעות בתדירות גבוהה, לפחות שלוש פעמים ביום, לרוב בשינוי ריח וצבע. במרבית המקרים, התופעה תחלוף בתוך יום-יומיים ללא צורך בטיפול מיוחד, אך אם היא ממשיכה מעבר לכך יש לוודא שהתינוק לא התייבש ולנקוט בטיפול מתאים.
אחת הסכנות כתוצאה משלשול היא התייבשות. קיימים מספר סימנים העלולים להעיד על כך שהתינוק התייבש:
- חיתול שנשאר יבש כשלוש שעות ומעלה לאחר ההחלפה הקודמת
- יובש בפה ובלשון
- עיניים ולחיים שקועות
- בטן שקועה
- בכי ללא דמעות
- התינוק עייף או מתרגז יותר מהרגיל
- עור שאיבד את גמישותו
- חום גבוה
במקרים בהם התינוק אינו מפסיק לשלשל וכן מלווים את השלשול מספר תסמינים המעידים על התייבשות, יש לפנות באופן מיידי לרופא.
איך לעצור שלשול – עשה ואל תעשה
כשמדובר בתינוק, כמעט לכל אחד יש עצה כיצד לטפל בבעיה, בין אם זו הסבתא, השכנה, או מומחים במגזינים שונים. מומלץ שתבדילו בין דרכי טיפול יעילות ובטוחות לבין הצעות מזיקות.
החזירו לתינוק את המינרלים שאיבד במהלך תקופת השלשולים: תינוק שמשלשל מאבד נוזלים ומינרלים שחיוניים לגופו, ובמקרים חמורים עלול להתייבש. ישנן תמיסות מאוזנות להחזרת מינרלים ונוזלים. התמיסה פותחה במיוחד עבור תינוקות וילדים, ומיועדת לטיפול ומניעת התייבשות. זו תמיסה מוכנה לשתייה בטעם דובדבן שמאפשרת ספיגה יעילה ומהירה של נוזלים ומינרלים.
הקפידו שהתינוק ישתה הרבה בין אם הוא שותה מים, יונק או מקבל תחליפי חלב אם. חשוב שתדעו, ללא תוספת מאוזנת של מינרלים, המים לא ייספגו בצורה מספקת בגוף.
המשיכו להאכיל את התינוק כרגיל: באמצעות הנקה, תחליף או מוצקים שהתינוק אוהב. לתינוקות שניזונים ממוצקים מומלץ לתת מוצרי מזון שיכולים לסייע בהחלמת מערכת העיכול, כגון חלבונים, פחמימות, ירקות מבושלים ובננות.
הימנעו מלשלוח את התינוק לגן מאחר ומדובר בתופעה מדבקת, העלולה לעבור מילד לילד.
הימנעו ממתן מיצי פירות, משקאות קלים ותה: נוזלים אלה מכילים כמויות גדולות יחסית של סוכר וסובלים ממחסור במלחים שאבדו עקב השלשול. ריבוי הסוכר עלול להחמיר את השלשול.
כדי להימנע משלשולים שימרו על היגיינה אישית, הקפידו על שטיפת הפירות והירקות במים ובסבון, ודאגו לאחסן את מוצרי המזון בצורה תקינה.
קריאה נוספת: