גזים כלואים הם תופעה לא נעימה, אשר קורית ללא מעט אנשים. לרוב בני האדם ישנה כמות מסוימת של גזים במערכת העיכול בכל עת. הגזים האלו נוצרים בתהליך טבעי בעקבות פעילות חיידקים במעי, אולם הבעיה מתחילה כאשר נוצרים יותר מדי גזים.
-
גזים נוצרים במערכת העיכול בעקבות פעילות חיידקים שמפרקים מזון לא מעוכל, מה שגורם ליצירת גזים במעי. כאשר יש יותר מדי גזים והגוף לא מצליח לפנות אותם, נוצרים גזים כלואים.
-
גזים כלואים יכולים לגרום לכאבים, נפיחות ואי נוחות בבטן, במיוחד אם הם מצטברים במערכת העיכול ולא יוצאים כראוי.
- על מנת להפחית את הגזים בגופנו ולהימנע מהם מומלץ לבצע שינויי תזונה, לשתות הרבה מים, לקיים פעילות פיזית ולהימנע משתייה מוגזת והרגלים מזיקים אחרים.
במצב רגיל הגזים יוצאים מהגוף דרך הפה בצורת שיהוק או גיהוק, או דרך פי הטבעת בצורת נפיחה, אך כאשר כמות גדולה של גזים מצטברת במערכת העיכול והגוף לא מצליח לפנות אותם כראוי, נוצרים גזים כלואים. אלו בתורם מנפחים את הבטן כמו בלון ועשויים לגרום לכאבים ואי נוחות.
במידה ותהיתם איך נוצרת התופעה? איך היא משפיעה על בריאותנו? וכיצד ניתן להתמודד עמה? המאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם.
מה הם הגורמים לתופעה?
לתופעה הזו סיבה אחת עיקרית והיא תזונה לקויה.
גזים נוצרים במערכת העיכול כאשר האוכל אותו אכלנו אינו מתעכל בצורה טובה במערכת העיכול. כאשר האוכל אינו מתעכל בצורה טובה מגיעים חיידקי המעי ומפרקים את המזון בשבילנו, אך כחלק מתהליך פירוק זה נוצרים גזים. תהליך זה יכול לקרות בחלקים שונים של מערכת העיכול המסועפת שלנו, ובמצב זה הגזים נכלאים במעי, לרוב בין שאריות האוכל שלנו.
במילים פשוטות, הגורם העיקרי לתופעת הגזים הכלואים הוא האוכל אותו אנחנו מכניסים לגופנו. כאשר התזונה שלנו לקויה או לא מתאימה לעיכול בגוף שלנו, קיים סיכוי רב יותר כי יווצרו גזים כלואים. חשוב לזכור כי עיכול הוא עניין אינדיבידואלי וכי לא כולנו מעכלים את אותם המעכלים בצורה זהה.
תסמינים של גזים כלואים
לגזים כלואים תסמינים שכיחים שמופיעים אצל רוב האנשים.
● כאב ולחץ בבטן – תחושות של כאב ולחץ הן תחושות משתנות. הן יכולות להיות חדות וכואבות במיוחד, אך גם עמומות ומתמשכות.
● נפיחות בבטן – תחושת נפיחות בחלקים שונים בבטן. לעיתים נראה את הנפיחות, אך לא תמיד.
● תחושת אי נוחות וכבדות – תחושת כבדות יכולה להופיע גם לאחר ארוחה קטנה, ובפעמים רבות תלווה בתחושת אי נוחות בבטן או בבית החזה, בהתאם למיקום הגזים.
● קושי בהתרוקנות – קושי זה מגיע בעקבות הגזים אשר מונעים מעבר תקין במערכת העיכול.
● גרפסים ותחושת מועקה בגרון – במקרים רבים הגזים ינסו לצאת דרך הפה, ובדרכם מעלה יגרמו לתחושה לא נוחה בבית החזה ובגרון. תחושה זו עוברת יחד עם יציאת הגזים.
מה ההבדל בין גזים כלואים בבטן עליונה וגזים כלואים בבטן תחתונה?
הבנת מיקום הגזים הכלואים חשוב ביותר. ראשית, מכיוון ומיקום הגזים יוכל להצביע על הגורם לבעיה, ושנית כי קיימים הבדלים בסימפטומים אשר מופיעים בגופנו. מלבד זאת, איתור מיקום הגזים הכלואים מאפשר לבחור בטיפול הנכון ביותר עבור הבעיה.
גזים כלואים בבטן עליונה
הבטן העליונה שלנו היא החלק בגופנו אשר נמצא בסמוך לחזה. כאשר קיימים גזים כלואים באזור זה, במקרים רבים הם לא יורגשו בבטן עצמה אלא יקרינו כאב ותחושת אי נוחות לאזור החזה. מצב זה עלול להיות מבלבל, מכיוון וניתן לחשוב כי מדובר בכאבים לבביים, ולכן במידה ואתם חווים כאבים לא ברורים באזור זה מומלץ להתייעץ עם רופא, על מנת לשלול בעיות רפואיות אחרות. ניתן להקל על תחושת גזים כלואים בבטן עליונה בעזרת חימום האזור ועיסויים עדינים.
גזים כלואים בבטן תחתונה
במצב זה תורגש לרוב תחושת לחץ, כבדות ואף כאב חד ומתמשך באזורי הבטן השונים. על מנת להקל עם גזים אלו מומלץ לבצע תנוחות שונות אשר מפעילות את מערכת העיכול, בנוסף לשתיית מים מרובה ואכילת סיבים תזונתיים אשר עוזרים לשמור על המשך פעילותה של מערכת העיכול.
איך אפשר להימנע מגזים כלואים?
קיימים מספר דברים אשר ניתן לעשות כדי להפחית באופן משמעותי את כמות הגזים הנוצרת בגופנו.
- שינויים בתזונה- אכילת תזונה מותאמת לגוף, ללא מאכלים עתירים בגלוטן ולקטוז אשר ידועים כמאכלים מנפחים.
- שתיית מים- שתיית מים מרובה עוזרת לפעילות תקינה של כל גופנו, כולל מערכת העיכול שלנו.
- פעילות גופנית- פעילות גופנית קלה יכולה לסייע לשרירי מערכת העיכול לזוז וכך לעכל את האוכל בצורה טובה יותר ולדאוג לפזר את הגזים הנוצרים בצורה נכונה יותר.
- הפסקת שתייה מוגזת והרגלים מזיקים אחרים- שתייה מוגזת מכניסה גזים נוספים אל הגוף שלנו, אשר מנסה להוציא בדיוק גזים כאלו החוצה. הכנסת גזים נוספים למערכת העיכול רק מקשה עליה להוציא את אלו אשר כבר קיימים בתוכה.
טיפים להתמודדות עם גזים כלואים
הורים לתינוקות לומדים כי ניתן לעזור לתינוק לשחרר גזים בעזרת עיסויים בטניים ותנועות כיפוף עדינות של הברכיים אל עבר החזה. תרגילים אלו יכולים לעבוד באופן דומה מאוד גם אצל מבוגרים, ולעזור להם לשחרר גזים כלואים. כמו כן, גם פעילות גופנית מתונה, כמו הליכה, לאחר ארוחה עוזרת לגוף לפזר את הגזים בצורה טובה יותר, כך שיהיה להם קל יותר לצאת.
מלבד זאת, קיימות גם תרופות סבתא שונות כמו שתיית סודה לשתייה על מנת להקל על נפיחות בטנית, ושתיית חליטות טבעיות עם קמומיל וזרעי שומר במטרה להרגיע את שרירי מערכת העיכול ולעזור לגזים להשתחרר דרך כך.
סיכום
גזים כלואים אינם תופעה כיפית והיא עלולה לגרום לסבל רב כאשר לא יודעים לזהות אותה. במידה ואתם או אדם קרוב לכם סובל מנפיחות בטנית גדולה, לחץ, אי נוחות ואף כאב באזורים שונים בבטן, חשוב לא להתעלם וללכת לרופא לאבחון. תסמינים אלו אמנם יכולים להצביע על גזים כלואים, והרופא ידע לעזור לכם גם עם בעיה זו, אך מומלץ לוודא ולאבחן כי אכן כך הדבר, וכי לא מדובר על מצב רפואי אחר.
גזים כלואים יכולים להישמע עניין מביך, אך חשוב לזכור- הבריאות שלכם קודמת לכל.