כדור ויטמין D

בייחוד כעת, בימים של בידוד וסגר:

ויטמין D והקשר למלחמה בנגיף הקורונה
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 20 בדצמבר 2020
תאריך עדכון: 12 ביולי 2023

כולנו יודעים כי ויטמין D, 'ויטמין השמש', הוא אחד החשובים לגופנו. הוא חיוני לשמירה על רמות סידן גבוהות, לתהליך בניית עצמות הגוף, לבריאות הלב ועוד. עם השנים התברר כי הוא גם חיוני לפעילותה התקינה של מערכת החיסון, ולמלחמה בגורמי מחלות שונים. בין היתר התגלה כי מחסור בו עשוי להעלות את הרגישות לזיהומים בדרכי הנשימה.

שני האחרונים מסבירים מדוע לאחרונה נקשר השימוש בוויטמין D גם ככלי אפשרי למלחמה בקורונה: אומנם המחקרים שנעשו ונעשים בעניין עדיין לא הנפיקו תוצאות מוחלטות, אך רבים מהם קושרים בין רמות נמוכות של הוויטמין בגוף לבין סיכוי גבוה יותר לחלות בקורונה. אם יתברר סופית שהקביעה הזו נכונה, העניין עשוי להוות פריצת דרך בטיפול בקורונה.

הקשר בין חולי קורונה לבין מחסור בוויטמין D

כאמור, המחקרים שפורסמו עד כה – וישנם רבים כאלו – טרם קבעו חד־משמעית את השפעת החוסר בוויטמין D על הסיכוי ללקות בקורונה. חשוב לזכור שאנחנו עדיין בשלבי הלמידה של המחלה, מבחינת הרפואה העולמית, ולכן קשה עדיין לקבוע קביעות רפואיות נחרצות באשר למחלה.

ובכל זאת, כיום ישנן כמה וכמה מחלות רקע אשר נחשבות גורמי סיכון לקורונה – כדוגמת השמנת יתר, יתר לחץ דם, בעיות לבביות ועוד. כל אלו מחלות אשר אחד המאפיינים המרכזיים של הסובלים מהן הוא מחסור משמעותי בוויטמין D.

לצד זה, כאמור, ישנם כמה מחקרים בנושא שמחזקים את ההשערה הזו. כך, מחקר שבוצע באיטליה ופורסם באוגוסט האחרון מראה כי בקרב חולי קורונה הסובלים ממחסור חמור בוויטמין, הסיכון למות אחרי עשרה ימי אשפוז עומד על 50%; בקרב חולים עם רמות ויטמין D טובות יותר, הסיכון עומד על 5% בלבד. מחקרים נוספים הציגו קשר בין מחסור בוויטמין לבין כל 'שרשרת' המחלה – מהסיכון ללקות בה, דרך הסיכוי לחוות תסמינים ועד לתמותה מוגברת.

הקשר בין קורונה, ויטמין D וימי הסגר

כידוע, ויטמין D נקרא גם 'ויטמין השמש', שכן הוא מיוצר בגוף בעת חשיפתנו לשמש ישירה. ההמלצה של משרד הבריאות היא יציאה לשמש למשך 20 דקות ביום (במצטבר), בידיים חשופות ובשעות השמש – כלומר בין 11:00 ל־16:00 – כדי לזכות במנת הוויטמין הנדרשת. החשיפה לשמש, אם כן, היא קריטית להשגת רמות הוויטמין התקינות בגוף.

הבעיה היא, שאיננו עושים זאת מספיק: בעולם המערבי בכלל, ובישראל בפרט, ישנו מחסור גדול של ויטמין D באוכלוסייה. כן, גם בארץ שמשית כמו ישראל המחסור הזה קיים, ככל הנראה משום שאנחנו פשוט לא יוצאים מספיק לשמש בימים שבשגרה.

עניין זה מקבל משנה תוקף בימים אלו של סגרים כוללים ושל בידוד: אנשים שנמצאים בסגר או בבידוד נחשפים לשמש, באופן טבעי, עוד פחות מאשר בדרך כלל – וכך הסיכון למחסור בוויטמין עולה עוד יותר. בקרוב אף יגיע אלינו החורף, ואז רמת החשיפה לשמש תרד עוד יותר. רק נזכיר בהקשר זה כי המחסור בוויטמין D נחשב גבוה מאוד בשתי אוכלוסיות אשר נחשפו לקורונה יותר מכול בעת האחרונה: המגזר החרדי והמגזר הערבי.

גורמים רבים ממליצים על נטילת הוויטמין בימים אלו

כפי שכבר ציינו – וחשוב להדגיש זאת גם כעת – המחקרים באשר לקשר שבין מחסור בוויטמין D לבין מחלת הקורונה טרם סיפקו הוכחה חד־משמעית או קשר בלתי ניתן לערעור בין השניים, אך בהינתן העובדה שהמחסור בוויטמין הוא תופעה נרחבת באוכלוסייה, ממליץ משרד הבריאות כבר כעת לשים לב לרמות הוויטמין בגוף, ואף מעודד את צריכתו.

כך, בהנחיות המשרד נכתב כי מומלץ לשמור על רמת ויטמין D תקינה באמצעות חשיפה לשמש (בתדירות שצוינה לעיל) או באמצעות נטילת תוסף תזונה עם 800–1,000 יחידות בינלאומיות, אחת ליום. ההמלצה נוגעת בעיקר לקשישים ולמי שלא חשוף דיו לשמש בשגרת היומיום, ובטח בזמני סגר ובידוד, אך גם לתינוקות, לילדים ולמתבגרים – במינון מתאים.

המשרד אף הפנה לנייר עמדה מטעם מומחים ישראליים, אשר ממליץ על תוספת של 1,000–2,000 יחידות בינלאומיות של ויטמין D מדי יום, לכלל האוכלוסייה, סביב מגפת הקורונה. האיגוד הישראלי לרפואת ילדים ממליץ על חשיפה ועל נטילת תוספי ויטמין D עם 1,000 יחידות בינלאומיות לכל ילד מגיל שנה, ולמשך שישה שבועות.

ככלל, ממליצים המומחים – גם בשל המחסור בוויטמין D בקרב כלל האוכלוסייה בימים רגילים, גם בשל האפשרות שהוויטמין אכן יכול לסייע במלחמה בקורונה וגם משום שבכמויות אלו הוא אינו יכול להזיק לגוף – להפנות תשומת לב לשמירה על רמת ויטמין D תקינה. בימי הבידוד, שבהם החשיפה לשמש מעטה, וגם בזמנים רגילים, הדרך הקלה ביותר לעשות זאת היא על ידי נטילת תוספי ויטמין D.

לוגו חברה כצט
מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות