יתרונותיו הרבים של ויטמין D כבר ידועים לרובנו: הוא שומר על עצמות חזקות, מגן מפני מחלות, משפר את קרישת הדם. מחקר חדש טוען שוויטמין D יכול לסייע גם במניעת פרקינסון.
עד היום ידענו כמה דברים על ויטמין D. ידענו שהוא מולקולה מסיסה בשומן שקיימת בגוף, אך הגוף אינו יכול לייצר אותה ללא עזרה ממקור חיצוני, וידענו שהמקור הטוב ביותר לוויטמין זה הוא החשיפה לשמש. אחת הסיבות העיקריות לכך שאחוז הסובלים ממחסור בוויטמין D הוא כה גבוה בישראל, קשור למודעות הרבה לנזקי השמש ושימוש במקדמי הגנה שונים.
ויטמין D – מה עוד ידוע לנו?
בשנים הראשונות לגילויו השתמשו בוויטמין D כדי לטפל במחלת הרככת אצל ילדים, שגורמת להיחלשות עצמות הגוףץ לאורך השנים מחקרים מדעיים גילו שויטמין D חיוני לבריאות הגוף בתחומים נוספים. יתרונותיו המרכזיים:
מניעת השמנה – מחסור בוויטמין D מעודד השמנה, שכן הוויטמין מפחית את הפרשת ההורמון לפטין, המיוצר על ידי תאי השומן ומעורב בבקרת משקל הגוף
מניעת מחלות – ויטמין D מגן על הגוף מטרשת נפוצה וסוכרת ומפחית את הסיכון לחלות בהן
שיפור קרישת הדם – ויטמין D מונע היווצרות קרישי דם
מניעת סרטן – מחקרים בשנים האחרונות גילו כי ויטמין D מסייע במניעת סוגי סרטן שונים, ביניהם סרטן הלבלב, סרטן השחלות וסרטן הערמונית
משפר את מצב הרוח – תוספי תזונה טבעיים יכולים לסייע להתגבר על הדיכאון. מחקרים רפואיים מוכיחים שוויטמין D משפר את מצב הרוח ומסייע למניעת דיכאון באופן טבעי.
מחקר חדש קושר בין ויטמין D למחלת הפרקינסון
מחקר חדש מצא קשר בין מחסור בוויטמין D ומחלת הפרקינסון. מחלת הפרקינסון היא הפרעה מוחית המובילה לניוון של מערכת העצבים, לרעידות ולבעיות שיווי משקל וקואורדינציה. בישראל חולים במחלה כיום כ-20,000 בני אדם.
המחקר החדש הוא אחד ממספר מחקרים המציעים קשר בין רמות ויטמין D נמוכות ומחלת הפרקינסון. המחקר, שבוצע בפינלנד, מראה כי אנשים עם רמות נמוכות של ויטמין D נמצאים בסבירות גבוהה יותר ללקות בפרקינסון על פני שלושה עשורים, בהשוואה לאנשים עם רמות גבוהות של הוויטמין.
מחקרים קודמים טענו כי ויטמין D מסייע להגן על המוח ועל מערכת העצבים המרכזית אצל חיות. מכאן, סוברים החוקרים, ניתן להניח כי אנשים עם רמה נמוכה של “ויטמין השמש” יטו להיות פגיעים יותר למחלות כמו פרקינסון או אלצהיימר.
במחקר מוקדם מצאו החוקרים רמות ויטמין D נמוכות אצל 55% מחולי הפרקינסון לעומת 36% אחוז מנבדקים הבריאים. במחקר הנוכחי בדקו החוקרים את שכיחות המחסור בויטמין D אצל חולי פרקינסון “חדשים”. הם מצאו כי 69.4% מהחולים סבלו מרמות נמוכות של ויטמין D ו-26% סבלו ממחסור בוויטמין D. המחקר עקב אחר החולים כ-20 חודשים בממוצע. יחד עם זאת, מסכם המחקר, מדובר בממצאים ראשוניים ודרוש המשך מחקר בנושא.
מי עלול לסבול מחוסר בויטמין D?
כשליש מהישראלים סובלים מויטמין D נמוך, כך מראים מחקרים, למרות העובדה שישראל היא מדינה שטופת שמש. הסיבות לשכיחות היחסית של המחסור ב”ויטמין השמש” בישראל קשורות בשימוש ניכר בקרם הגנה מהשמש, לעבודה ממושכת במקומות סגורים עם תאורה מלאכותית, לתזונה לקויה ולסיבות נוספות.
יש לציין כי אוכלוסיות מסוימות נוטות למחסור בויטמין D, לדוגמה אוכלוסיה דתית שמתלבשת בצניעות, תינוקות צעירים שאינם נחשפים די הצורך לשמש, תושבי הערים, אנשים כהי עור או קשישים היות ויכולת הייצור של הויטמין פוחתת עם הגיל. בנוסף עלולים לסבול ממחסור בויטמין D אלו הסובלים מהשמנת יתר מאחר והאחרון שוקע בשומן העודף שקיים בגוף ואינו נספג במערכת הדם.
כיצד ניתן להעלות את רמת הוויטמין בגוף?
מעבר לחשיפה לשמש, ניתן לצרוך ויטמין D גם דרך מוצרי מזון ותוספי תזונה.
מזונות עשירים בוויטמין D: שמן דגים, סרדינים, חלמון ביצה, כבד, פירות ים ומוצרי חלב שהועשרו בוויטמין באופן מלאכותי.
תוספי תזונה המכילים ויטמין D: מכיוון שרמת הוויטמין הזמינה ממזון היא נמוכה מאוד, ולרוב לא מצליחה למלא את החוסרים הקיימים, ניתן להשתמש בתוספי תזונה לתינוקות וילדים ותוספים למבוגרים. את תוספי התזונה ניתן לקחת באמצעות טפטפת או להוסיפם למיץ, לחלב או למים.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18279549
- http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/jc.2008-1575v1
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3091074/