רעלת הריון כיצד נוכל להקטין את הסיכון

27 באוקטובר 2018
כאבי בטן

רעלת הריון, מצב רפואי אשר מתפתח בשלבי ההריון המתקדמים ועשוי לסכן את חיי האם ואף את חייו של העובר, מופיעה ב-3-8% מההריונות ברחבי העולם. ניתן להפחית את הסיכון ללקות ברעלת הריון.

רעלת הריון, סיבוך רפואי שעשוי לגרום להופעת סימפטומים קשים (בצקות בכליות ובמוח, פגיעה בתפקוד הכבד ועוד) ולכן היא תביא לא פעם להחלטה על לידה מוקדמת, במטרה להציל את חיי האם והעובר.

רעלת הריון מהווה 15% ממקרי המוות של אמהות בכל העולם, אך התמונה הכללית אופטימית יותר: רוב מקרי הרעלת (75%) מוגדרים כקלים ורק כרבע מוגדרים חמורים. בנוסף, רק 10% ממקרי הרעלת הם כאלו אשר מחייבים לידה עוד לפני השבוע ה-34 – מהלך שעשוי לסכן מאוד את חיי העובר.

 

האם ישנן תסמינים לזיהוי מבעוד מועד את התפתחות רעלת ההריון?

רעלת הריון נחשבת לסיבוך רפואי קשה לפיצוח ולאיתור מוקדם, משום שעד היום טרם נמצא הגורם המרכזי להתפרצותה. עם זאת, הנתונים שנאספו לאורך שנות הטיפול בה, מצביעים על כמה גורמים ומצבים שמעלים את הסיכון לחלות בה:

  • הריון ראשון (בעיקר בנשים מתחת לגיל 20)
  • הריון לאחר גיל 35
  • רעלת הריון בהריון קודם, או היסטוריה משפחתית
  • מחלקות רקע: סוכרת, יתר לחץ דם כרוני, השמת יתר, מחלה כילייתית, מחלות אוטואימיונית
  • הריון של יותר מעובָּר אחד

מלבד זאת, חשוב לעמוד על הסימנים הנחשבים כאזהרה מקדימה ומהווים אינדיקציה להתפתחות המצב: כאבי ראש ממושכים וחזקים, טישטוש בראיה ,הקאות וכאבי בטן בבטן עליונה – בעיקר מהשבוע ה-20 להריון והלאה – יכולים בהחלט להעיד על היתכנותה של רעלת הריון. עלייה בלחץ הדם, בצקות וריכוז גבוה של חלבון בשתן הופכים את החשש הזה לכמעט וודאי. קראו עוד על התסמינים לרעלת הריון ועל הדרכים לגילוי מוקדם שלה.

 

האם ניתן להפחית את הסיכון ללקות ברעלת הריון – וכיצד?

אמנם הגורם למצב הרפואי הזה, כאמור, אינו ידוע עדיין, אך הרפואה המודרנית השכילה לאתר מספר כלים אשר עשויים להפחית את הסיכוי ללקות ברעלת הריון, גם אם היא נמצאת בקבוצות הסיכון השונות.

אלו כמה מהכלים המרכזיים שנתפסים כיום כגורמים מפחיתי סיכון לרעלת הריון:
צריכת סידן במינון גבוה מהרגיל – 1500-2000 מ”ג ליום (החל מהשבוע ה 20 להריון, עפ”י המלצת ארגון הבריאות העולמי).

על פי סקר מב”ת (סקר מצב בריאות ותזונה לאומי) בישראל צריכת הסידן מהתזונה בנשים נמוכה מ 500 מ”ג ליום (פחות מחצי גרם ליום) ועל כן מומלץ להיעזר בתוספי תזונה כדי ‘להדביק את הפער’ שנוצר. התוסף מסייע לשמור על כמות הסידן המומלצת לצריכה מידי יום, וזאת במטרה להפחית משמעותית את הסיכון לרעלת הריון.

כאן חשוב להזכיר שלמרות שרעלת הריון באה לידי ביטוי פעמים רבות בשלבים המאוחרים של ההריון , המקור שלה הוא בשליה ולכן היא מתחילה להתפתח כבר בשלבים הראשונים של השרשת העובר ברחם. על כן יש חשיבות רבה לצרוך סידן בכמות מספקת כבר מתחילת ההריון או בשלבי תיכנון ההריון על מנת להפחית באופו משמעותי את הסיכון העתידי.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות