איך משפיעה צריכת סידן על רעלת ההריון? חשוב לדעת

27 באוקטובר 2018

חשיבותו של הסידן וחיוניותו לגוף האדם, מקבלות משנה תוקף בזמן הריון, בשנים האחרונות התברר כי מלבד התרומה לבניין השלד ולפעולת התאים, צריכת סידן במינונים הנכונים מפחיתה את הסיכון לרעלת הריון.

ההתמודדות עם רעלת הריון היא עניין מורכב למדי. עד היום לא נמצאה תרופה ממשית לטיפול במצב רפואי סבוך זה, ובנוסף טרם אותרו הגורמים הישירים להתפתחותה. מצב זה מקשה אף על מציאת פעולות מנע שיפחיתו את הסיכון לרעלת הריון – אם כי לאחרונה חלה התקדמות של ממש בתחום. עיקר הבשורה מגיעה מכיוונו של מינרל מסוים, חיוני מאוד לבניית ולתחזוקת גוף האדם וקריטי עוד יותר במהלך ההריון: הסידן.

הסידן, קלציום בלועזית, הוא מינרל טבעי אשר קיים למעשה בכל יצור חי. הסידן משחק תפקיד מרכזי בתהליך בניית וחיזוק העצמות ויותר מזה, משמש כחומר בסיסי המבטיח את פעילותם התקינה של תאי הגוף.

חשיבותו של הסידן וחיוניותו לגוף האדם, מקבלות משנה תוקף בזמן הריון, אז על האם לצרוך כמות סידן מספקת הן למענה והן למען העובר המתפתח. בשנים האחרונות התברר כי מלבד התרומה לבניין השלד ולפעולת התאים, צריכת סידן במינונים הנכונים מסייעת גם למאבק ברעלת הריון ( לקריאה נוספת בנושא רעלת הריון בקרו במדריך המלא למניעת רעלת ההריון ). כך, תזונה נכונה ועשירה בסידן הופכת להיות המפתח המרכזי להפחתת הסיכון לרעלת הריון.

 

מה הם מינוני הסידן המומלצים להפחתת הסיכון לרעלת הריון?

לאורך השנים התבצעו כמה וכמה מחקרים בנושא רעלת הריון, אשר העלו מסקנות ברורות למדי לגבי תועלתו של הסידן לטובת הפחתת הסיכון ללקות ברעלת הריון. על פי מסקנות המחקרים, ובהתאם להמלצת ארגון הבריאות העולמי, על כלל הנשים – ובעיקר בקרב אלו אשר נמצאות בסיכון לחלות ברעלת הריון להעלות את צריכת הסידן ל 1,500 ל-2,000 מ”ג סידן ביום החל מהשבוע ה 20 להריון (הצריכה הכוללת ממזון ותוספים).

אגב, גם למי שאינה יכולה לצרוך כמות כזו של סידן מסיבות כאלו ואחרות, מומלץ לצרוך סידן בכמות כלשהי, מה שיתרום גם כן, במידה מסוימת, להקטנת הסיכון להופעת הרעלת בהמשך. כאן חשוב לציין כי צריכת הסידן אפשרית ואף כדאית עוד לפני תחילת ההריון (כלומר: מומלץ להגדיל את צריכת הסידן גם בתקופת תכנון ההריון). אין כל צורך לחשוש מבחינה זו: העלאת כמות הסידן הנצרכת אינה מגיעה לרמת הצריכה המירבית המותרת (2500 מ”ג ביום) ולכן אינה מהווה סיכון, גם בחודשים שלפני ההריון. למעשה, יש בה תועלת רבה: כך, ניתן להגדיל את ‘מאגרי’ הסידן בגוף לפני ההריון ולאמץ מבעוד מועד את עקרונות התזונה הנכונה החשובים לתקופת ההריון עצמה.

אגב, יש לזכור כי צריכה מוגברת של סידן אינה מהווה פיתרון שלם למצב: לצד צריכתו של הסידן בכמויות גדולות מהרגיל, יש להבטיח גם את ספיגתו המיטבית בגוף. כיצד נבטיח זאת? בעזרת ‘תגבור’ של ויטמין D, צריכת מלח מועטה ככל האפשר והקפדה על אכילת שתי ארוחות חלביות ביום. כל אלו יחד יהוו כלי חשוב בהפחתת הסיכון ללקות ברעלת הריון.

 

אילו מזונות ותוספים מסייעים במניעת רעלת הריון?

לאחר שהובנה חשיבותו של הסידן בהפחתת הסיכון לרעלת הריון, יש להבין כיצד לצרוך אותו בכמויות הנדרשות, 1500-2000 מ”ג של סידן ביום, הם כמות לא קטנה כלל ולכן, יש להתאים את התפריט למציאות החדשה ולצרוך את כמות הסידן המומלצת.

הנה כמה מהם:

  • דגים: דגים הנאכלים יחד עם העצמות, כגון סרדינים, מכילים כמות גדולה מאוד של סידן. ב-2 יחידות של סרדינים יש כ-250 גרם סידן! עם זאת, יש לזכור כי לאישה בהריון מומלץ לצרוך עד 340 גרם דגים בשבוע בלבד, בכדי להימנע מצריכה גבוהה של כספית ומזהמים אחרים אשר עלולים להימצא בדגים.
  • טחינה: תוצר השומשום נחשב לספק סידן נהדר, ובייחוד טחינה משומשום מלא, שמספקת כמעט 1,000 מ”ג סידן לכל 100 גרם.
  • גבינה צהובה: ברוב מוצרי החלב ישנה כמות גדולה של סידן, אך הגבינה הצהובה היא המצטיינת שבהם, ומכילה מעל 800 מ”ג סידן ל-100 גרם.
  • ירקות ירוקים: לא מעט ירקות ירוקים מכילים כמות נכבדת של סידן (כ-50 עד 90 גרם סידן בכוס), וביניהם ברוקולי, כרוב, פטרוזיליה, סלרי ועוד.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות