עובדים מהבית?

איך תעשו את זה נכון ותשמרו על הבריאות הפיזית והנפשית
מאת: מטעם כצט
תאריך פרסום: 10 בפברואר 2021
תאריך עדכון: 1 בינואר 2024

אחד ממאפייני תקופת הקורונה שיהיה זכור לרבים הוא המעבר לעבודה מהבית. ההגבלות שהוטלו על כולנו הפכו את האפשרות הזו מתופעה נדירה למדי לברירת המחדל של שוק העבודה. ובכל זאת, בתוך המציאות החדשה, חשוב שנמשיך לשמור על עצמנו מבחינה בריאותית, פיזית ונפשית. רק נשאלת השאלה – איך עושים את זה נכון?

ישיבה נכונה
הישיבה הממושכת מול המחשב היא ‘מחלה’ ידועה בעידן המודרני, ההולכת ומתגברת בימים של עבודה מהבית, ויש לה השלכות: מחקרים שונים מראים כי התלונות על כאבי גב תחתון ועל כאבי צוואר התרבו בעת האחרונה, וזאת משום שאנחנו יושבים ממושכות ובצורה לא נכונה. עוד סיבה לכאבים מישיבה ממושכת היא ציוד לא ראוי. במרבית הבתים לא נמצא ריהוט משרדי המותאם לעבודה ממושכת, כגון כסא אורטופדי ושולחן מותאם בגובה הנכון לעבודה בישיבה. כל אלו משפיעים על מנח הגוף והיציבה. ישיבה נכונה, על ציוד ראוי, וקימה לעתים תכופות ישפרו את ההרגשה וגם את הביצועים.

ישיבה נכונה

קחו הפסקה
אותה ישיבה ממושכת היא רק חלק מהסיפור: אנחנו מסתכלים במסכים ללא הפסקה, בין אם זה המחשב, הטלפון החכם או הטלוויזיה. בסופו של דבר, נגרם כאב או לחץ כתוצאה מכך שהעיניים ‘עובדות’ ללא הפסקה (תופעה שנקראת גם מאמץ עיניים או Eye strain), ולא פעם נגרמים גם כאבי ראש חזקים. איך פותרים את זה? עושים הפסקה מהמסכים, אחת לשעה לפחות, לכמה דקות. במהלך ההפוגה בעבודה, קומו, תתהלכו במרחב ואפילו עשו כמה תרגילים להזרמת הדם.

דיאטת אור כחול
האור הכחול הוא עוד מושג שקשור בבהייה שלנו במסכים: זהו אור שקשה להבחין בו בעין בלתי מזוינת, אך הוא גורם לעין להתאמץ ומתיש אותה. המסכים פולטים אור כחול, שהוא אור באורכי גל קצרים, ובעל איכות של אור יום, עובדה אשר למעשה מעכבת את ייצור המלטונין בגוף ומשבשת בכך את מנגנוני העירות והשינה. פגיעה באיכות השינה מסכנת את הבריאות ועלולה להוביל להתפתחות מחלות לב, השמנה, סכרת ועוד. כאן הרכבת משקפיים או עדשות מסנני אור כחול יוכלו בהחלט לסייע, כמו כן, בכל מחשב מתקדם או סמארטפון קיימת היום האופציה להוסיף פילטר של אור כחול, או להפעיל את ה-Dark Mode. בהיבט ההתנהגותי, ההמלצה היא להקפיד על מינונים נכונים של בהייה במסכים.

תורידו לחץ
אחד התסמינים של התקופה, אשר הופך לנפוץ עוד יותר בזמן הקורונה, הוא חרדת ההחמצה – FOMO (Fear of missing out). כאשר נמנעת מאיתנו הקרבה לחברים, לקולגות, שיחות המסדרון, ארוחות הצהריים המשותפות, התחושה של היעדר התמיכה שהתרגלנו לקבל בסביבת העבודה, מייצרת אצל רובנו תחושת בדידות וסטרס. הוסיפו לזה את החרדה מהמגפה עצמה ואת החרדה הכלכלית וקיבלתם מתכון מושלם ללחץ נפשי בזמן העבודה מהבית. שמירה על תקשורת רצופה עם הקולגות, בין אם זה שיחות זום או שיחות טלפוניות, היא קריטית לשקט הנפשי שלכם. זאת בנוסף לקביעת סדר יום ברור והפרדת אזור העבודה משאר אזורי הבית. כל עלו יסייעו להשיב את הרוגע והאיזון הפנימי.

עבודה מהמשרד

רחוק אבל קרוב
השהייה הממושכת בבית, לא רק מבחינת עבודה וקריירה אלא גם מבחינת חוסר היכולת לטייל, לטוס ולהפגש עם משפחה וחברים, הביאה להעצמת תחושת הבדידות. גם תחושה זו משפיעה רבות על הנפש, בטח ובטח כל עוד אנחנו ממשיכים לעבוד בדל”ת אמותינו בבית. שמירה על קשר רצוף עם בני משפחה, חברים ואפילו קולגות לעבודה יכולה לסייע בהפגת הבדידות ולשפר את מצב הרוח.

מאת: מטעם כצט

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות