ההשפעה של יוד על התפתחות המוח היא קריטית. ליוד חשיבות מכרעת בהתפתחות מערכת העצבים המרכזית. לאורך כל שלבי התפתחות העובר, באמבריוגנזיס, שלבי יצירת העובר, ומאוחר יותר בשלבים המוקדמים כמו גם בהנקה, כבר יודעים עד כמה היוד קריטי גם לפעילות בלוטת התריס.
בעבר היה נהוג לחשוב כי רק חסר קריטי ביוד עלול להפרעות בהתפתחות הקוגנטיבית של גוף האדם, אך היום כבר מוכח שגם חסר קל ביוד עלול לגרום לכשלים מהסוג הזה.
כיצד נשים בגיל הפוריות יכולות לצרוך יוד?
את היוד ניתן לצרוך בתזונה, למשל: מוצרי חלב, ביצים, ודגים. אך במדינה כמו ישראל, על אף היותה מדינה ים תיכונית עם תזונה מקומית שבפוטנציאל שלה להכיל כמות נאותה של יוד, המציאות היא אחרת, וניכר כי באוכלוסיות כמו נשים בהיריון וילדים, יש חוסר ביוד.
ישראל היא אחת המדינות האחרונות ב-OECD שאינה מתספת את מלח השולחן ביוד. ואמנם מלח ים כולל יוד, אך בתהליך ההתפלה, וכמו כן גם בתהליך הבישול היוד הולך לאיבוד.
מתברר כי ישראל היא אחת המדינות הירודות בעולם מבחינת שיעור היוד בקרב האוכלוסיה. בסקרי אוכלוסיות שנעשו בשנים האחרונות, נמצא כי רמת היוד נמוכה מהמומלץ בכל חתכי האוכלוסייה.
יוד בהריון – מהי הצריכה המומלצת?
הקצובה היומית של יוד לאדם רגיל, היא 150 מיקרוגרם. אצל נשים הרות הקצובה היא 220 מיקרוגרם ואצל נשים מניקות הקצובה היומית קופצת ל-290 מיקרוגרם. בפועל קשה להגיע למינונים כאלה של יוד, צריכה באמצעות מלח מיודד היא קשה ליישום, ולכן היום מומלץ לתסף יוד.