כאבים הם חלק בלתי נפרד מחיינו. הם עשויים להיות מטרידים ואף לפגוע בשגרת היומיום, אך בפועל יש להם חשיבות עצומה: הכאב הוא מעין שומר דרוך וערני, מנגנון טבעי אשר מתריע כי דבר מה בגוף אינו כשורה ואף מצביע על תהליך ריפוי שמתרחש בגוף. עם זאת לעתים הכאב הופך קשה ובלתי נסבל, עד כדי הפרעה לתפקוד היומיומי. במקרים כאלה לא מומלץ להתמודד עם הכאב לבד, אלא לפנות לקבלת טיפול.
על מאפייני הכאב
כאמור, כאבים הם מנת חלקו של כל אדם. הם יכולים להיגרם בשל פציעה מגורם חיצוני, בעקבות מחלה, בעקבות 'תקלה' זמנית באחת ממערכות הגוף ואף כתוצאה מכשל במנגנון הכאב. הכאבים יכולים להופיע במגוון צורות: חדים ונקודתיים, אזוריים ומופשטים, רגעיים ומתמשכים (לא פעם גם למשך שעות וימים), דוקרים, שורפים ועוד.
רוב הכאבים שיחווה האדם בחייו יהיו כאבים שאותם הוא יכול לשאת, אם כי כל אדם חוֹוה את הכאב בדרך אחרת: ישנם אנשים בעלי סיבולת גבוהה לכאב, ואחרים שרגישותם לכאב גדולה; יש מטופלים ש'יתרַגלו' לחיות עם הכאב גם כמה ימים, ואחרים שזקוקים לטיפול מיידי עם הופעת הכאב המינורי ביותר; ישנם אנשים אשר ממשיכים לתפקד כרגיל עם הכאב, ולעומתם כאלו שיושבתו כליל ובמצבים חמורים אף ישקעו בדיכאון בשל מצבם. לכן חשוב לזכור כי טיפול בכאב הוא עניין סובייקטיבי ויש להתאימו לכל אדם באופן ספציפי.
מתי הכאב דורש טיפול והתייחסות?
כל אדם עלול לחוות כאבים מסוגים שונים גם כמה פעמים ביום, וברוב המקרים הכאבים יחלפו מעצמם לאחר זמן קצר מבלי שידרשו טיפול כלשהו. אם כך, מתי בכל זאת כדאי לפנות לקבלת טיפול? באחד מהמצבים האלה:
- כאשר הכאב אינו חולף גם לאחר מספר ימים
- כשמדובר בכאב בלתי נסבל, שפוגע בתפקוד היומיומי
- במקרים בהם אל הכאבים מתלווים תסמינים נוספים.
מצבים אלו אינם נדירים, אלא שכיחים הרבה יותר ממה שניתן לחשוב. כאבי גב שפוגעים בשגרת יומו של המטופל, כאבי שיניים חזקים לאחר טיפולים דנטליים או כאבים נקודתיים שאינם מרפים (ומעידים כמעט בוודאות על התפתחותם של כאבים כרוניים) – אלו מקרים שמאפיינים חלק בלתי מבוטל מהאוכלוסייה, ומחייבים פנייה לרופא ובירור רפואי.
כיצד ניתן לטפל בכאבים?
כשם שישנם כאבים מסוגים שונים, כך ישנן גם דרכי טיפול מגוונות. לכל כאב מותאם טיפול ספציפי, אשר מתחשב גם בנתוניו הפיזיים של המטופל עצמו. לעתים אף יוצע שילוב בין כמה גישות לטיפול באותו סוג כאב. אלו הגישות המרכזיות אותן מציעה הרפואה המודרנית להתמודדות עם כאב:
- טיפולים אלטרנטיביים: יותר ויותר שיטות אלטרנטיביות מוצעות כיום לסובלים מכאבים חזקים. דיקור סיני, עיסוי, שיאצו, דמיון מודרך ועוד טיפולים רבים אחרים נחשבים יעילים מאוד בהתמודדות עם הכאב. ניתן לפנות לטיפול אלטרנטיבי לאחר שנערך בירור רפואי ונשללו סיבות רפואיות לכאב
- פיזיותרפיה: ידוע כי תנועת הגוף והשבת החיוניות לאיברים הכואבים מסייעות להפחתת עוצמת הכאב ולהפגתו. הפיזיותרפיה היא אחת הדרכים לעשות זאת והרופא יפנה אתכם לטיפול זה במידת הצורך
- טיפול פסיכולוגי: מצבים נפשיים שונים עלולים לגרום להופעתם של כאבים שונים או להגביר את עוצמתם. פגישה עם פסיכולוג מוסמך עשויה לסייע רבות מבחינה זו
- פרולותרפיה: טיפול באמצעות זריקות אשר מעודד את תהליך התחדשות הרקמות ובכך מפחית את עוצמות הכאב ומקצר את תהליך ההחלמה. זוהי גישה שמתאימה בעיקר לטיפול בפציעות אורתופדיות
- תרופות: ישנם סוגים שונים של משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות המהווים לא פעם פתרון לכאבים חזקים. אם מדובר בכאבים ברמה קלה עד בינונית כמו כאבי שיניים, כאבי גב או כאבי שרירים, תרופות מתאימות מאוד הן ה-NSAIDS, תרופות אנטי דלקתיות ללא סטרואידים. קבוצת תרופות זו פועלת להפחתת הדלקת (לא חיידקית) שפעמים רבות עומדת בבסיס הכאב, על ידי עיכוב האנזימים COX1 ו-COX2. אנזימים אלה אחראים לייצור מתווכים דלקתיים בגוף בשם פרוסטגלנדינים. עיכוב האנזימים מפחית את הייצור של מתווכים כימיים אלה ולכן מפחית דלקת וכאב.
יש לזכור כי הכלים הללו, המציעים טיפול בסוגים שונים של כאבים, יינתנו רק בהמלצת רופא ולאחר התייעצות עמו.