בדיקת PSA מה זה בעצם? מהו PSA?

1 בינואר 2013
בדיקת PSA מה זה בעצם?

PSA הוא חומר המיוצר בבלוטת הערמונית אשר משפיע על מידת הנוזליות של נוזל הזרע וכך מאפשר לו לעבור בקלות מ האשכים אל מחוץ לגוף בעת פליטתם. בלוטת הערמונית היא בלוטה אשר נחשבת לחלק ממערכת הרבייה הגברית והיא כאמור אחראית על ייצור חלק מנוזל הזרע.

אחת המחלות הידועות היום לרפואה וקשורות בבלוטה זו היא סרטן הערמונית – סרטן שנחשב לנפוץ מאוד בקרב גברים, ולמעשה פוקד כ-50% מהגברים מגיל 70 ומעלה. הסיכון ללקות במחלה עולה מסביבות גיל 50, וגם לעישון, להיסטוריה המשפחתית ולתזונה ישנה השפעה על הסיכויים ללקות במחלה.

הקשר בין PSA לסרטן הערמונית

חלבון ה-PSA, כאמור, מיוצר בערמונית ואך ורק בה. עם השנים התברר כי ישנו קשר מסוים בין ייצור מוגבר של החלבון לבין הופעת סרטן הערמונית, ולכן עם השנים ריכוז ה-PSA בדם הפך להיות אחד מהאמצעים לזיהוי מוקדם של המחלה. ם זאת, יש לציין כי רמת PSA גבוהה לא מעידה בהכרח על התפתחות סרטן הערמונית, וזאת משתי סיבות. ראשית, ישנם עוד מצבים אשר גורמים לעלייה בייצור החלבון בערמונית, כולל הגדלה שפירה של הערמונית (כלומר גידול לא ממאיר בבלוטה) ודלקת בערמונית; שנית, בקרב רבים מהמטופלים שהתגלתה בדמם רמה גבוהה של חלבון PSA לא התגלה סרטן, ולהיפך – בקרב מטופלים שונים שהתגלה אצלם סרטן הערמונית רמת ה-PSA הייתה תקינה.

לקריאה נוספת על ערמונית מוגדלת

 

בדיקת PSA

  • סיוע בגילוי מוקדם של סרטן הערמונית אצל גברים עם סיכון מוגבר לחלות במחלה.
  • ניטור יעילות הטיפול בסרטן הערמונית וזיהוי הישנות המחלה.

הדעות חלוקות בנוגע לחשיבות הבדיקה היזומה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית . מספר ארגונים מקצועיים תומכים בעריכת הבדיקה באופן שגרתי עבור גברים בטווח הגילאים 50-80. מנגד, ארגונים רבים, ובכללם משרד הבריאות הישראלי, אינם תומכים בגילוי מוקדם, מכיוון שלא הוכחה התועלת בשיפור סיכויי ההישרדות מהמחלה באבחון מוקדם.
מומלץ לדון עם הרופא המטפל ולהחליט יחד עימו על ביצוע בדיקת הדם ל-PSA לשם גילוי מוקדם

 

הכנה לבדיקת PSA – וכיצד מפרשים אותה?

באופן כללי לא נדרשת הכנה מיוחדת לקראת בדיקת PSA, מאחר שמדובר בבדיקת דם פשוטה. עם זאת, יש לבצע אותה לפני בדיקה רקטלית לאבחון גידולים בערמונית ושישה שבועות לפחות לפני נטילת ביופסיה מהבלוטה, שכן שתי פעולות אלו עשויות לגרום לעלייה זמנית בריכוז ה-PSA בדם. גם קיום יחסי מין יכול להביא לעלייה ברמת ה-PSA בדם, ולכן מומלץ שלא לקיים יחסים עד כ-48 שעות לפני הבדיקה.

כיצד יודעים אם ריכוז הˉPSA בדם גבוה מהרגיל? ככלל, ריכוז של ng/mL0-4 (ריכוז ה-PSA נמדד בננוגרמים למיליליטר דם) נחשב תקין, אך בשל העובדה שמדובר בבדיקה שנתפסת כלא מדויקת, חשוב לזכור כי גם בדיקת PSA תקינה כלומר ריכוז ‘תקין’ של החלבון אינו שולל על הסף את הימצאותו של סרטן הערמונית בגוף. כך או כך, ריכוז גבוה מ-ng/mL4 מוביל לרוב להחלטה על ביצוע ביופסיה בבלוטת הערמונית (נטילת דגימה מהבלוטה), ובקרב 90% מהגברים עם ריכוז של יותר מ-ng/mL20 PSA אכן מתגלה סרטן בערמונית.

 

מה עושים כשישנו חשד לסרטן הערמונית?

בדיקת ה PSA היא, כאמור, רק אחת מהבדיקות המשמשות לאבחון סרטן הערמונית. אם בבדיקה זו עלו ממצאים חשודים, יתבצעו בדיקות נוספות: בדיקה רקטלית למישוש צורתו של הגידול, בדיקות דימות וביופסיה (שהוזכרה כבר קודם). בדיקה נוספת, גנומית וחדישה למדי בשם פרולריס, המתבצעת על בסיס דגימת רקמה הנלקחת בביופסיה ומאפשרת לבחון את הגנים הקשורים במחלה וכך להציג בפני הרופא תמונה מפורטת ומדויקת יותר, שתסייע לו בהערכת הסיכון ובקבלת החלטה על הצעדים הבאים הנדרשים.

 

בדיקת פרולריס

  • פרולריס הינה בדיקה מולקולרית המגלה את הביולוגיה של סרטן הערמונית – עוזרת לאבחן ולחזות את מידת אגרסיביות גידול סרטן הערמונית
  • פרולריס היא בדיקה גנומית המודדת פעילות גנים המעורבים בהתפתחותו של הגידול.
  • פרולריס מספקת הערכת סיכון אישית ומורחבת הכוללת: הישנות המחלה, התפתחות גרורות וכן הסיכוי לתמותה מסרטן הערמונית ב- 10 שנים הקרובות.
  • פרולריס מותאמת לרקמה מביופסיה או רקמה מערמונית שהוסרה.
  • השילוב של תוצאת בדיקת פרולריס יחד עם המדדים הקליניים והפתולוגיים של הגידול (PSA ומדד גליסון) מסייעים לרופא לחזות את מידת האגרסיביות של סרטן הערמונית ולהתאים טיפול.

פרולריס

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות