סובלת מדליפת שתן? אל תוותרי על פעילות גופנית

26 באפריל 2019

נשים רבות שעוסקות בפעילות גופנית סובלות לעיתים מדליפת שתן בעת מאמץ. אין סיבה להתבייש בכך, ובוודאי שאין שום צורך לחדול מפעילות גופנית. ניתן לעסוק בפעילות גופנית תומכת שתסייע בחיזוק רצפת האגן ובכך תסייע גם לטיפול בדליפת השתן

מחקרים מעלים כי אחת מכל ארבע נשים מעל גיל 20 ואחת מכל שלוש נשים מעל גיל 50, סובלות מתופעה של בריחת שתן. אצל חלק גדול מהן הדבר מופיע בעת פעילות גופנית מאומצת, כגון ריצה, קפיצה או הרמת משקולות. הדבר נובע בשל המאמץ הגופני שמוביל למילוי חלל הבטן באוויר, בדומה לצחוק או שיעול, וליצירת לחץ תוך בטני על שלפוחית השתן.

חשוב להזכיר, שהפעילות הגופנית עצמה אינה גורמת לדליפת השתן, שקשורה לשינויים פיזיולוגיים והורמונליים, ולכן הפסקת הפעילות הגופנית לא תפתור את התופעה. להיפך, הקפדה על ביצוע פעילות גופנית מתאימה יכולה לסייע בחיזוק שרירי רצפת האגן, ובשילוב עם טיפול תרופתי, לסייע במניעת דליפת שתן.

 

כיצד פועלת מערכת השתן?

שלפוחית השתן משמשת כמיכל לאגירת השתן המועבר אליה מהכליות. השלפוחית היא שריר בלתי רצוני שמערכת העצבים והמוח שולטים בו. עד למתיחת השריר בזמן התמלאות השלפוחית והיווצרות צורך להתרוקן, מתרחשת פעילות רצונית של שרירי רצפת האגן שמונעת הפרשת שתן שלא מרצון. בעת מתן שתן, מתכווץ שריר השלפוחית ושרירי רצפת האגן רפים, על מנת לאפשר ריקון עד תום של השלפוחית.

שרירי רצפת האגן הם שרירים רצוניים הממוקמים בתחתית חלל הבטן ועוזרים לגוף להתמודד עם כוח הכבידה, המושך את איברי הבטן ורצפת האגן כלפי מטה. כמו כן, הם מעלים את לחץ הסגירה של הפתחים, בולמים זעזועים בעת עליית לחץ תוך בטני ושולטים על ההפרשות. דליפת שתן בעת פעילות גופנית נובעת לרוב מהיחלשות של שרירים אלו.

בין הגורמים להיחלשות שרירי רצפת האגן נמצאים: היריון ולידה, השמנת יתר, שינויים הורמונליים כתוצאה מגיל המעבר, עישון ומאפיינים גנטיים שמשפיעים על רקמת החיבור שתומכת בשלפוחית. כמו כן, מחלות רקע שגורמות לשיעול כרוני יכולות אף הן לגרום לריפיון שרירי רצפת האגן.

 

איך ניתן לבצע פעילות גופנית בעת דליפת שתן?

ענפי הספורט שעשויים לגרום לדליפת שתן הם כאלו שגורמים לזעזועים של רצפת האגן ולחץ תוך בטני, כמו: ריצה, הרמת משקולות ופעילות אירובית המשלבת קפיצות מרובות. לכן, במקום להפסיק לבצע פעילות גופנית באופן גורף, ניתן לבחור לבצע פעילות גופנית שתורמת לחיזוק רצפת האגן. מחקרים מצאו ש-17 מתוך 23 נשים דיווחו על צמצום ניכר בדליפת השתן בעקבות ביצוע פעילות גופנית שמחזקת את רצפת האגן.

קיימות מספר שיטות אימון שונות שהוכחו כמחזקות את רצפת האגן, בהן שיטת פאולה, שיטת קיגל, יוגה ופילאטיס. בשיטות השונות מחזקים את שרירי היציבה והשרירים הטבעתיים באמצעות תרגילים שעובדים על מרכז הגוף. כמו כן, אם אתן מעוניינות להתעמל בבית בלי להוציא כסף רב, ניתן לבצע באופן יומיומי את התרגילים הבאים:

  • בישיבה על כסא: שבו על כסא כששתי הידיים תומכות משני צידי הגוף, הכניסו את הבטן פנימה והטו את הגב בזווית של 45 מעלות קדימה. מתנוחה זו, הרימו מהרצפה רגל אחת למשך 10 שניות, הורידו אותה והרימו את הרגל השניה. לאחר 10 פעמים, הרימו את שתי הרגליים ביחד עוד 10 פעמים.
  • בשכיבה: שכבו על מזרון או מיטה עם רגל אחת כפופה והשניה ישרה. הרימו את הרגל הישרה כ-5 ס”מ מהמזרון והחזיקו אותה באוויר למשך 10 שניות. את התרגיל בצעו חמש פעמים בכל צד. בסיום הניחו את שתי הידיים בצידי הגוף והרימו את שתי הרגליים ביחד 10 פעמים נוספות.
  • בעמידה: עמדו זקוף עם פישוק ברוחב האגן, הכניסו בטן והקפידו לא לנעול את הבירכיים. הדקו את שורשי כף היד אחד כנגד השני בכוח והחזיקו 10 שניות. חזרו על התרגיל 10 פעמים.

מה עוד אפשר לעשות כדי להילחם בדליפת השתן?

  • שינוי הרגלי שתייה: יש נשים המניחות שהפחתת כמויות הנוזלים אותם הן שותות תעזור להימנע מדליפת שתן, אך הדבר פוגע במאזן הנוזלים של הגוף ולא תורם לפתרון הבעיה. כמו כן, מומלץ להפחית שתייה של משקאות המגבירים השתנה כמו קפה, תה ושתייה מוגזת המכילה קפאין ולהחליפם בשתיית מים וחליטות צמחים.
  • ירידה במשקל: דליפת שתן בזמן מאמץ היא תופעה נפוצה אצל נשים בעלות משקל יתר. עודף המשקל יוצר לחץ על השלפוחית וגורם להחלשת שרירי רצפת האגן. הפחתה של לפחות 5% ממשקל הגוף יכולה לסייע בטיפול בדליפת השתן.
  • טיפול תרופתי: ניתן לטפל בבעיה בעזרת טיפול תרופתי המרפה את שלפוחית השתן ומעכב את ההתכווצות הגורמת לתחושה הלא נעימה ולדליפה. את התרופה ניתן לרכוש בבתי המרקחת עם מרשם רופא בלבד.
  • ניתוח או טיפול בביופידבק: במקרה שדרכי הטיפול האחרות לא עזרו והתופעה מאוד פוגעת באיכות החיים ניתן לשקול אפשרות של ניתוח או טיפול בפולסים חשמליים שמסייעים למניעת דליפת השתן. למידע על אפשרויות אלו, פנו לרופא הנשים.

 

אימון נעים!

 

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות