תזונה בהריון והשפעתה על בריאות האם והעובר

28 באוגוסט 2018

מזל טוב! את בהריון. את אולי לא מרגישה כך עכשיו, אבל כבר מיום הביוץ, ואפילו קצת לפני, את כבר אמא במשרה מלאה. המזון שאת אוכלת משפיע על העובר ואורח החיים שלך משפיע על התפתחותו. רוצה לדעת עוד? כל המידע בכתבה שלפניך

חודשי ההריון מתאפיינים בהתכוונות האם לקראת בואו של תינוקה לעולם. ההכנות מרובות: יש לדאוג לעריסה, לסלקל, לעגלה, לחיתולים ולבגדים לתינוק (ואם מדובר בילד הראשון רשימת הציוד מתארכת), וכן מומלץ להתכונן גם מהבחינה הנפשית לשינוי גדול בחיים.

היבט חשוב בהכנות אלה הוא אורח החיים של האם במהלך ההריון. התזונה של האם עושה את דרכה אל העובר דרך חבל הטבור, ולכן היא קריטית ומשמעותית עוד בשלבים שלפני הכניסה להריון. נטילת חומצה פולית, למשל, בשלושת החודשים שלפני הכניסה להריון חיונית להתפתחות תקינה של עמוד השדרה ומניעת מומים בעובר. כמו כן, טיפול במשקל עודף טרם הכניסה להריון מונע סיכונים וסיבוכים שונים.

 

כמה מומלץ לעלות במשקל במהלך ההריון?

הריון אמנם הוא לא זמן לדיאטה, ובכל זאת לשמירה על עלייה תקינה במשקל יש חשיבות מכרעת על בריאות האם והעובר. מעבר להשפעות על דימוי הגוף והדימוי העצמי במהלך ההריון ולאחריו, נשים בהריון בעלות משקל עודף נמצאות בקבוצת סיכון ללקות בסכרת הריון וברעלת הריון, לשתי מחלות אלה השפעות מרחיקות לכת על בריאות האם והעובר. שימו לב: גם עלייה קטנה מידי במשקל יכולה לגרום לפגיעה בהתפתחות העובר. העלייה במשקל המומלצת תלויה במשקל שלפני ההריון ובגובה. נהוג לחשב זאת בהתאם ל-BMI:

  • BMI קטן מ-18.5 (תת משקל): טווח העלייה המומלץ הוא 18-12.5 קילוגרם
  • BMI 24.9-18.5 (תקין): טווח העלייה המומלץ הוא 16-11.5 קילוגרם
  • BMI 29.9-25 (עודף משקל): טווח העלייה המומלץ הוא 11.5-7 קילוגרם
  • BMI גדול מ-30 (השמנה): טווח העלייה המומלצת הוא 9-5 קילוגרם

ובשורה התחתונה: אל תאכלו בשביל שניים, אכלו בשבילכן ובשביל התינוק. אם אתן בהריון עם תאומים מותר לכן לאכול קצת יותר, אבל גם במקרה זה אינכן אמורות לאכול בשביל שלושה, אלא לאכול מספיק בשביל לשאת הריון מרובה עוברים.

 

חומצה פולית: למה זה חשוב

חומצה פולית היא ויטמין מסיס במים מקבוצת ויטמיני B והיא חיונית ליצור תאים חדשים וגידולם באופן תקין, לכן חשובה בתקופה של גדילת תאים מואצת, כמו הריון. על פי מחקרים רפואיים נטילת חומצה פולית במשך כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובמהלך השליש הראשון של ההריון מפחיתה באופן ניכר את הסיכון למומים מולדים בעובר, כגון שפה שסועה, וכן מומים בעבוד השדרה. לכן אם את מתכננת להיכנס להריון מומלץ ליטול תוסף של חומצה פולית במשך שלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובמהלך השליש הראשון להריון לפחות. אם לא הספקת ליטול חומצה פולית במשך שלושה חודשים וכבר נכנסת להריון, מזל טוב! התחילי ליטול חומצה פולית עוד היום.

 

למה חשוב ליטול ברזל במהלך ההריון?

גוף האישה הנמצאת בהריון עובד שעות נוספות. כמות הכדוריות האדומות בדמה עולה וזאת במטרה לסייע בהתפתחות השלייה. ככל שההריון מתקדם מתדלדלים מאגרי הברזל בגופה של האם והיא עלולה לסבול מאנמיה. רופא הנשים המלווה את ההריון יבקש מכן במהלך ההריון לבצע ספירות דם ויבדוק האם אתן מפתחות אנמיה. לרוב נשים בהריון נזקקות לנטילת תוספי ברזל. קיימים בשוק תוספי ברזל בטבליות או תוספי ברזל בסירופ. תוספי ברזל בטבליות מכילים גם חומצה פולית. מומלץ לנסות מה מהם מתאים לכן ונוח לשימוש.

 

מזונות מומלצים לנשים בהריון

ויטמינים ומינרלים חיוניים נמצאים גם במזונות נפוצים. הקפדה על צריכת מזונות בריאים יכולה לסייע בספיגת הויטמינים והמינרלים, לסייע בשמירה על משקל תקין ולתרום להתפתחות הריון תקין ובריא:

  • לחיזוק מאגרי הברזל: בשר, קטניות, אגוזים שונים. כבד אמנם עשיר בברזל אולם לא מומלץ להגזים באכילה ממנו. לרוב הברזל הנמצא בתזונת האם אינו מספיק ויש צורך בנטילת תוספים.
  • לחיזוק העצמות: מוצרי חלב, סרדינים כולל העצמות, טחינה וירקות מצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי).
  • מזונות המכילים חומצה פולית: קטניות, פירות הדר, ירקות עליים. חומצה פולית המקבלת ממזונות אלה אינה מספקת ורופאי הנשים ממליצים באופן גורף ליטול תוסף תזונה לפני הכניסה להריון ובתחילת ההריון.
  • אומגה 3: מחקרים מוכיחים כי אכילת אומגה 3 בזמן ההריון תורמת להתפתחות העובר. אומגה 3 קיים בדגים שונים כגון: סלמון, טונה, סול ובקלה.

 

מה לא מומלץ?

בעת הריון, השמירה על בריאות חשובה שבעתיים. לכן, מומלץ להימנע ממזונות שעשויים לסכן את בריאות האם והעובר. לפניכן הרשימה המלאה:

  • בשר ודגים נאים: בשר ודגים שאינם מבושלים עלולים להכיל את חיידק הליסטרה המסוכן בהריון. גם בשרים שבושלו באופן חלקי מסוכנים למאכל. דוגמאות למאכלים שמומלץ להימנע מהם: סושי, קרפצ’יו, סביצ’ה, דג מלוח.
  • ביצים לא מבושלות: ביצים לא מבושלות עלולות להכיל את חיידק הסלמונלה. מומלץ להימנע מהמאכלים הבאים: ביצת עין, ביצה רכה וקינוחים שנעשים על בסיס קצף ביצים, כמו מוס שוקולד.
  • מוצרי חלב שלא עברו פיסטור: אם אתן מטיילות בחוות גבינות ומעוניינות לטעום את התוצרת המקומית בדקו שהחלב עבר פיסטור. כך גם בנוגע לגבינות שיובאו באופן אישי מחו”ל.
  • אלכוהול: האלכוהול חודר את השליה ומשפיע על העובר. רופאים נמנעים מלומר איזו כמות של אלכוהול מזיקה לעובר וההמלצה היא להימנע באופן גורף מאלכוהול.
  • קפאין: מקובל לומר שעד 300 מ”ג קפאין ביום אינם מזיקים לעובר. לכן כשתיים-שלוש כוסות של קפה ביום אינן מזיקות לעובר. שימו לב: גם קולה (גם בגרסת הדיאט) מכילה קפאין, וכך גם תה.
  • עישון: כידוע סיגריות אינן אוכל, ובכל זאת זו ההזדמנות להזכיר שלעישון של האם השפעות שונות על העובר, כמו משקל לידה נמוך. ובכלל מומלץ להפסיק לעשן באופן גורף, או לכל הפחות לחכות עד שהילדים יגדלו.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות