אוכלים ומתחזקים – טיפים לטיפול באנמיה וחוסר ברזל

9/03/2011

כולנו יודעים שחשוב לאכול מאוזן כדי לשמור על הבריאות – דרך חיים זו יכולה לעזור לכם להתגבר גם על אנמיה וחוסר ברזל ולמנוע עייפות, עצבנות ואפילו נשירת שיער. האם אתם אוכלים מספיק ברזל ומה עליכם לאכול כדי לסייע לספיגת הברזל בגוף? בואו ללמוד כיצד לחזק את הגוף בדרכים בריאות ופשוטות
פריפול לטיפול באנמיה
ברזל הוא יסוד מתכתי הנמצא גם בגוף האדם והוא חיוני לבריאות. בבני אדם ובבעלי חיים נמצא הברזל בחלבון המוגלובין (חלבון המצוי בתאי הדם האדומים) ובמיוגלובין (חלבון שיחד עם ההמוגלובין מסייע בנשיאת החמצן בגוף).
בגופם של אנשים בריאים צריך להיות 4-5 גרם ברזל. לצורך כך, צריכת הברזל הממוצעת לגברים ונשים צריכה לעמוד על 8.7 גרם ברזל ביממה, כשנשים בגיל הפוריות מועדות יותר למחסור בברזל בגלל המחזור החודשי לכן הן צריכות לאכול 14.8 גרם ברזל ביממה.

עייפים ועצבניים? אולי מדובר בחוסר ברזל

מחסור בברזל עשוי לגרום לשלל תופעות גופניות וביניהן עייפות, נשירת שיער, חיוורון, חולשה, סחרחורת, כאבי ראש, עצבנות, קשיי ריכוז, קור בכפות הידיים והרגליים, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, חוסר תיאבון ובחילה. כדי להימנע ממחסור בברזל יש להקפיד על תזונה נכונה ולהכיר את המזונות שבהם כמות גדולה של ברזל.

ברזל מן החי – ברזל מן הצומח

ניתן לקבל ברזל ממקורות חיים וממקורות צמחיים. ברזל ממקורות חיים נספג בגוף טוב יותר, אולם תזונה נכונה ועשירה בברזל, גם אם היא צמחונית יכולה להספיק לכל הצרכים הבריאותיים ובמידה ואיננה מספיקה ניתן להשלים את החוסרים עם תוספי ברזל.

מקורות חיים לברזל: עוף ובמיוחד כבדי עוף, הודו, בקר (נספר בקלות בגוף), כבד, עגל, דגים וביצים. 

מקורות צמחיים לברזל: חלק מהירקות, עלים ירוקים, חלק מהפירות, קטניות, אגוזים וזרעים, פירות יבשים.

קטניות

ירקות

עלים ירוקים

אפונה יבשה, שעועית לבנה, חומוס, חילבה, סויה, טופו, עדשים ופול

 

אפונה ירוקה, ארטישוק ירושלמי, כרישה, ברוקולי, זיתים שחורים, אבוקדו ואספרגוס פטרוזיליה, כוסברה, עירית, תרד, אצות ורוקט

דגנים מלאים

אגוזים וזרעים

פירות ופירות יבשים

פסטות מקמח מלא, בורגול, קינואה, אמרנט, גריסי פנינה, כוסמת, לחם מחיטה מלאה, סובין חיטה, נבט חיטה, קוואקר, פופקורן, שמרים ואורז מלא

 

פיסטוק, צנובר, קשיו, אגוזי אילסר, אגוזי ברזיל, גרעיני אבטיח, אגוזי מלך, בוטנים, גרעיני דלעת, גרעיני חמניות, טחינה משומשום מלא ושקדים אפרסמון, תות עץ, רימון, משמשים מיובשים, צימוקים, שזיפים מיובשים ותאנים יבשות

 

 

 

 

 

לשם השוואה: בכבד עוף לשם השוואה: בכבד בקר עוף יש 8.8 מ"ג ברזל ל-100 גרם ובתרד מבושל יש 3.5 גרם ברזל ל-100 גרם. ברזל מן הצומח

מעודדים את הברזל – תורמים לספיגת ברזל בגוף

אכילת מזונות המכילים ברזל היא המפתח למניעת חוסר בברזל ואנמיה, אך חשוב גם לתמוך בספיגת הברזל כדי לוודא שהברזל שנמצא במזון מנוצל היטב. 

מזונות התורמים לספיגת הברזל

: לויטמין C תרומה חשובה לספיגת הברזל בגוף, לכן כדאי לאכול מזונות המכילים ברזל יחד עם מזונות המכילים ויטמין C כגון: פירות הדר, תות שדה, קיווי, גמבה, עגבנייה ועלים ירוקים.

מזונות המעכבים את ספיגת ברזל

: רצוי להימנע מצריכת חלב ומוצרי חלב בסמוך לצריכת מזונות עשירים בברזל, שכן סידן המעכב את ספיגת הברזל בגוף. כמו כן, גם מוצרים המכילים קפאין, כמו: קפה, תה, שוקולד וקולה אינם תורמים לספיגת הברזל. גם סיבים תזונתיים רבים עלולים לפגוע בספיגת הברזל, לכן אנשים שעושים דיאטה או כאלה המרבים לאכול סיבים תזונתיים יכולים לקחת תוסף ברזל להשלמת חוסרי הברזל בגוף, כמו סירופ פריפל 3 ופריפול טבליות של כצט.
בדיקת רופא והשלמת חוסרים

רבים אינם יודעים שחסר להם ברזל ומשייכים תופעות של עייפות וחוסר אנרגיה לרמת הפעילות הגבוהה שכולנו חיים בה. חשוב לבדוק את רמת הברזל באמצעות בדיקת דם תקופתית ובמידת הצורך להוסיף מוצרים למניעה ולטיפול באנמיה הנגרמת מחוסר ברזל. אנמיה בתינוקות דרך אגב יכולה לגרום לפגיעה בגדילה ובהתפתחות ועל חשוב שבעתיים לעקוב אחר רמות הברזל ולטפל על פי הצורך.
 

הדפסשלח לחבר
כתבות בנושא
מידע נוסף על אנמיה וחוסר ברזל:
אלטרנה
לאם
טיפטיפות
גייסטליך
אקילו ספורט
פמינה לקטל