סרטן הערמונית כל מה שצריך לדעת

1 בינואר 2013
סרטן הערמונית

סרטן הערמונית הנקרא גם סרטן הפרוסטטה, הוא סרטן המתפתח בבלוטת הערמונית. בלוטת הערמונית היא בלוטה קטנה, בגודל אגוז, אשר נמצאת באזור האגן ואחראית על ייצור ועל אגירת חלק מנוזל הזרע (המגן על תאי הזרע המיוצרים באשכים). הבלוטה נמצאת בסמוך לרקטום – חלקו הסופי של המעי הגס, לפני פי הטבעת, והיא עוטפת את צינורית השופכה שדרכה זורם השתן ונפלט הזרע.

סרטן זה מופיע אצל גברים בלבד (בגופה של אישה לא קיימת בלוטת ערמונית) ונחשב שכיח מאוד בגיל מבוגר: 50% מהמקרים לפחות מתגלים בבני 50 ויותר, וההערכות הן שהחל מגיל זה אצל גברים רבים יימצאו תאים סרטניים בערמונית.

עם זאת, הימצאות התאים הסרטניים בערמונית אינה מעידה בהכרח על סכנה ממשית ומיידית: סרטן הערמונית לא נחשב לסרטן מסוכן, באופן יחסי, בעיקר משום שהוא מתפתח בדרך כלל בקצב איטי מאוד, ועשוי שלא לגרום כל תסמינים במשך שנים רבות.
גם כאשר מתגלה המחלה, ניתן לטפל בה בדרך כלל בצורה יעילה, אך המפתח הוא גילוי מוקדם, שכן בשלבים מתקדמים עשוי הגידול להתפשט לחלקים אחרים בגוף (ובייחוד לעצמות באזור האגן) ואז יהיה קשה הרבה יותר לטפל במחלה.

 

סרטן הערמונית – תסמינים אופייניים

כאשר סרטן הערמונית מתפתח בבלוטה, ההשלכה הישירה היא הגדלה של הערמונית. הגדלה זו עשויה לגרום, בשלבים מתקדמים, לתסמינים שונים –כאבים בעת הטלת שתן, תחושת לחץ וצורך דחוף להטלת שתן, קושי במתן שתן ואף סימני דם בשתן; בעיות בתפקוד המיני, קושי בהגעה לזקפה וכאבים בעת השפיכה.
יש לציין כי תסמינים אלו אופייניים גם למקרים אחרים, כמו הגדלה שפירה (לא סרטנית) של הערמונית, לכן חשוב שלא להסיק מסקנות – אך לגשת לטיפול בהקדם.

מאחר שהתסמינים והמאפיינים של סרטן הערמונית אינם קבועים ועשויים להשתנות בין אדם לאדם, יש לבצע כמה בדיקות כדי להשיג אבחון מדויק של הבעיה:

  • בדיקה רקטלית: הרופא יכול למשש את בלוטת הערמונית דרך הרקטום, כדי לבחון את צורת הגידול ולחוש את שטח פניו (בחלק מהמקרים יהיה הגדול הסרטני מחוספס ובעל בליטות קטנות). זו בדיקה ראשונית שיכולה לסייע לאבחון כולו
  • בדיקת PSA: בערמונית מיוצר חלבון בשם PSA, אשר תורם למידת הנוזליות של נוזל הזרע המיוצר בה. בדיקת דם פשוטה יכולה לגלות כי בגוף ישנן רמות גבוהות מהרגיל של חלבון PSA – עוד תסמין שיכול להעיד על התפתחות גידול סרטני. עם זאת, הגוף מייצר PSA ברמות גבוהות גם במקרים אחרים, כמו התפתחות דלקת בערמונית.
  • בדיקות דימות: בעזרת בדיקת CT, MRI ודומותיהן ניתן לעמוד על צורת הגידול ועל גודלו, וכן לברר אם הוא שלח גרורות לאזורים סמוכים.
  • בדיקת פרולריס: אחד התחומים החדשניים ביותר בכל הנוגע לאבחון סרטן הוא תחום האונקוגנטיקה, המאפשר להצביע על נוכחותם של גנים הקשורים בסוגי סרטן שונים ועל רמת פעילותם. בדיקת הפרולריס, לדוגמה, מאפשרת לקבל תמונה מפורטת ומדויקת יותר על סרטן הערמונית: רמת האגרסיביות של הגידול, סיכויי התמותה מהמחלה, הסיכוי להישנות המחלה לאחר טיפול והסיכוי להתפתחות גרורות. בדיקה שכזו תסייע לרופא להחליט בשלב האבחון מהו הטיפול המתאים ביותר במקרה הנבדק.

סרטן הערמונית מתפתח כאמור באיטיות ולא תמיד יגרום לתסמינים, מה גם שלעיתים יתברר כי מדובר בגידול שפיר במצבים כאלו כל שיידרש הוא מעקב צמוד אחר התפתחותו. במקרים שבהם תידרש התערבות רפואית, הטיפולים האפשריים הם: ניתוח שבמסגרתו תיכרת בלוטת הערמונית, קרינה (כולל ברכיתרפיה – החדרת גרגירים רדיואקטיביים זעירים אל הערמונית), כימותרפיה ועוד.

 

סרטן הערמונית – מניעה

המפתח למלחמה במחלה הוא, כמובן, הימנעות ממנה. כיצד ניתן להפחית את הסיכוי להתפתחות סרטן הערמונית? פעילות גופנית מסודרת וקבועה וכן הימנעות מעישון התגלו כמסייעות להימנעות מהמחלה, וכן מהקפדה על תפריט תזונתי מתאים.
כך לדוגמה, מתברר שעגבניות עשויות לעכב את התפתחות המחלה, וכך גם ירקות מצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי ועוד), דגים, שומנים לא רוויים (אומגה 3) ומיץ רימונים; מן הצד השני, כדי להפחית את הסיכוי להתפתחות המחלה רצוי להפחית בצריכת בשר מעובד, מזון המכיל שומנים רוויים, מוצרי חלב עתירי שומן וביצים.

פרולריס

 

  • פרולריס הינה בדיקה מולקולרית המגלה את הביולוגיה של סרטן הערמונית – עוזרת לאבחן ולחזות את מידת אגרסיביות גידול סרטן הערמונית
  • פרולריס היא בדיקה גנומית המודדת פעילות גנים המעורבים בהתפתחותו של הגידול.
  • פרולריס מספקת הערכת סיכון אישית ומורחבת הכוללת: הישנות המחלה, התפתחות גרורות וכן הסיכוי לתמותה מסרטן הערמונית ב- 10 שנים הקרובות.
  • פרולריס מותאמת לרקמה מביופסיה או רקמה מערמונית שהוסרה.
  • השילוב של תוצאת בדיקת פרולריס יחד עם המדדים הקליניים והפתולוגיים של הגידול (PSA ומדד גליסון) מסייעים לרופא לחזות את מידת האגרסיביות של סרטן הערמונית ולהתאים טיפול.

תפריט נגישות

תפריט ניווטלדלג לתוכן הראשיחלק תחתוןיצירת קשרמפת אתרהצהרת נגישות