סידן הוא מרכיב חיוני בשלד, אך נחוץ גם לתפקודן של מערכות נוספות בגוף ונמצא בדם ובנוזלי הגוף. כאשר נוצר מחסור בסידן הגוף משתמש במאגר שבעצמות, תהליך זה יוביל בהדרגה לדלדול העצם או אוסטאופורוזיס.
ויטמין D חשוב מאוד לספיגת הסידן בגוף ובשמירה על רקמת עצם צפופה. למרות שייצורו מותנה בחשיפה לשמש, מחקרים מראים שאחוז ניכר מהציבור, גם בישראל, סובל ממחסור בוויטמין D. מדוע זה קורה? מה ההשלכות של מחסור בסידן? ואיך משלימים את המחסור הזה?
סידן הוא מרכיב חיוני בשלד, אך נחוץ גם לתפקודן של מערכות נוספות בגוף ונמצא בדם ובנוזלי הגוף. כאשר נוצר מחסור בסידן הגוף משתמש במאגר הסידן שבעצמות, תהליך זה יוביל בהדרגה לדלדול העצם או אוסטאופורוזיס.
סידן הוא חלק חשוב מהרגלי אכילה נכונים. מחסור בסידן יכולים להשפיע לרעה על התהוות העצמות והשיניים. לעומת זאת, עודף של סידן בגוף עלול לגרום לאבנים בכליות ולבעיות נוירולוגיות. לכן, חשוב להקפיד על צריכה סדירה ונכונה של סידן לאורך החיים. כמות הסידן המומלצת למבוגרים בדרך כלל נעה בין 1000 ל-1200 מ”ג ביום.
ויטמין D, זה הכרחי?
תאי העור מסוגלים לייצר ויטמין D עם חשיפה לאור השמש. חשיפה של דקות מעטות לאור שמש חזק פעמיים בשבוע מספיקה להפקת כל הוויטמין D הדרוש למשך היום, ויותר מכך, ללא צורך בצריכה נוספת במזון. נשמע פשוט, חשיפה לשמש משמעה ייצור ויטמין D.
אם כך מדוע אצל אנשים רבים קיים מחסור בוויטמין זה?
- חשיפה לאור השמש יעילה רק כשהעור נחשף לקרינה על-סגולה (UV) מסוג UVB. קרינה זו מסופקת כשמדד UV, המודד את חוזק קרינת השמש נמצא מעל לרמה 3, כלומר למשך כמה שעות מעטות בכל יום, בעיקר בקיץ ובעונות המעבר.
- שימוש בתכשירי הגנה מפני קרינת השמש מפחית את ייצור ויטמין D בגוף
- צבע עור כהה חוסם את מרבית קרינת ה-UV; חוסר בוויטמין D אכן נפוץ יותר אצל כהי-עור
המחלה הנפוצה והידועה ביותר הנגרמת כתוצאה ממחסור בוויטמין D היא אוסטיאופורוזיס, מחלה המאופיינת בהידלדלות רקמת העצם, שבעקבותיה העצמות נחלשות ונעשות שבירות.
אוסטיאו – מה?
אוסטיאופורוזיס היא מחלה שבה נגרם נזק ל צפיפות העצם. מקור המילה הוא ביוונית, ומשמעו “עצם מחוררת”. במקרים שבהם בריחת הסידן והידלדלות העצם אינן מטופלות, עצמות השלד עלולות להישבר בקלות. המחלה עלולה לגרום לנכות קבועה, לכאב חזק, ובמקרים קיצוניים גם למוות.
ארגון הבריאות העולמי, מונה את האוסטיאופורוזיס עם עשר המחלות המשמעותיות ביותר ולמרות המניעה והטיפול היעילים הקיימים בימינו, מרבית החולים באוסטיאופורוזיס אינם מודעים למחלה ואינם מטפלים בה.
להופעת האוסטיאופורוזיס גורמי סיכון שונים, לרבות נטייה גנטית, תזונה ואורח חיים.
נשים בגיל המעבר נמצאות בקבוצת סיכון ללקות במחלה מאחר ומסת העצם שלהן פוחתת במהירות בגיל זה: בחמש השנים הראשונות לאחר הפסקת הווסת, מתמעטת רקמת העצם ב-10 עד 15 אחוזים.
נפלתם ושברתם עצם בגוף? מומלץ לחשוד ולבדוק אם הסיבה היא אוסטאופוריזיס . אם פגיעה קלה יחסית שוברת עצם, יש להתייחס לכך כאל נורית אזהרה, המאותת על שבירותן של העצמות. ראוי לדעת כי נשים שנשברה עצם בגופן נתונות בסיכון מוגבר לשברים נוספים, ועל מנת להתגונן ביעילות מפני שברים, יש לקבל טיפול תרופתי ולצרוך תזונה עשירה בסידן.
המזון הוא פתרון?
מינון היומי המומלץ לאדם בוגר בריא הוא 600-800 יחב”ל (יחידות בינלאומיות).
המקורות העשירים במיוחד לקבלת סידן הם דגים שמנים, כגון סלמון, טונה, מקרל וסרדינים. כמו כן, הוויטמין נמצא בחלמון ביצה, בחמאה, בכבד בקר ובחלב מועשר.
תוספי מזון
אם אינכם מרבים לצאת אל מחוץ לבית בשעות היום או אינכם נחשפים מספיק לשמש בגלל לבוש צנוע, מומלץ לבקש מהרופא בדיקת דם לבדיקת רמת ויטמין D בדמכם, כדי לוודא שאינכם סובלים מחוסר המצריך מינון גבוה יותר.
תוספי מזון שונים מספקים חלק ניכר מכמות הוויטמין D שדרושה לגוף וכן תוספי הסידן.